Snittlön Optiker i Karlstad
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 45500/mån
Karlstad
Karlstad ligger vid Klarälvens mynning vid Vänerns norra strand. Det är Värmlands största stad med över 65 000 invånare, residensstad för Värmlands län och stiftsstad för Karlstads stift. Karlstad grundades 1584 av Karl IX som även har gett namn åt staden. Karlstad är känt för uttrycket ”Sola i Kallsta”. Så kallades nämligen en servitris, Eva Lisa Holtz (1739-1818), som var känd för sitt glada humör. Hon står numera staty på Karlstads torg. Karlstad har också en glad sol som sin logotyp, ritad av Lasse Sandberg. Karlstads näringsliv är varierat med bland annat bygg-, handels- och massa- och pappersindustrier.
Att göra i Karlstad
I Karlstad finns massor att göra och upptäcka när det gäller natur, kultur och sport. På Värmlands museum erbjuds spännande utställningar och på Lars Lerin-museet på Sandgrund kan man beskåda Lars Lerins konstverk. Mariebergsskogen är Karlstads stadspark, här finns bland annat djurpark och en lekträdgård. I staden finns stora möjligheter till sport och friluftsliv med idrottsanläggningar för både inom- och utomhussporter och frilufts- och rekreationsområdet Skutberget med härliga vandringsleder i varierad natur. Den som vill utbilda sig kan studera vid Karlstads universitet. Här går cirka 16 000 studenter och det finns massor med olika utbildningsprogram och kurser att välja mellan.
Information om yrket
En optiker är vanligtvis anställd på en optikkedja, en ögonklinik, inom sjukvården eller är egenanställd. I Sverige är optiker ett så kallat legitimationsyrke. Du kan få din optikerlegitimation genom att gå en högskoleutbildning som ger yrkesexamen.
Arbetsuppgifter
En legitimerad optiker utför synundersökningar, avgör vilket synfel kunden har och hjälper till att välja ut synhjälpmedel som glasögon eller kontaktlinser. Undersökningarna görs med hjälp av olika verktyg och mätinstrument. En annan uppgift som optiker har är att undersöka ögonhälsan genom att utföra kontroller som visar om kunden har någon sorts ögonsjukdom. Om optikern misstänker en ögonsjukdom har den rätt att skicka remiss till en läkare. Optikern kan också arbeta ute i butiken med att hjälpa kunder att välja ut glasögon och enklare verkstadsuppgifter som att laga och montera glasögon.
Arbetsmiljö
Att arbeta som optiker kräver stor social kompetens eftersom mötet av människor i olika situationer och åldrar är en stor del av yrket.