Lön Tågvärdar och ombordansvariga m.fl. Kävlinge

Snittlön Tågvärdar och ombordansvariga m.fl. i Kävlinge

  • Män 2022: 33800/mån
  • Kvinnor 2022: 32300/mån
  • Medel 2022: 33100/mån

Kävlinge

Kävlinge har knappt 10 000 invånare och är en tätort i den västskånska kommunen Kävlinge kommun. Området har varit bebott ända sedan 5000 år tillbaka i tiden. Det har man insett efter att ha upptäckt fornlämningar i marken. År 1886 blev Kävlinge en järnvägsknut, något som var viktigt för utvecklingen av samhället. Tågkommunikationerna är än idag viktiga för kävlingeborna.

Läget

Kävlinge har två parker, Folkets Park och Kyrkparken. Dessutom finns flera fina naturmiljöer runt omkring orten, särskilt i anslutning till den närliggande Kävlingeån, med möjlighet till vandring och friluftsliv. Samtidigt ligger Kävlinge nära Lund, Landskrona och Malmö, och har en egen tågstation med direkta kommunikationer till dessa städer. Det har gjort det vanligt med pendling mellan Kävlinge och dessa städer för arbete och utbildning.

Kultur och sport

Den nationellt kända youtubern Tova Helgesson, som är från Kävlinge, har satt orten på kartan. I övrigt finns flera kulturföreningar i Kävlinge, bland annat Konstforum och Musikföreningen i Kävlinge. Dessutom anordnas kulturevenemang i Folkets Park varje sommar.

För den som är sportintresserad ligger Kävlinge golfklubb strax intill orten. Dessutom finns flera olika typer av sportföreningar, exempelvis Kävlinge GOIF som spelar på den stora fotbollsplatsen i närheten av tågstationen. Det finns också innebandy- och handbollsklubbar.


Information om yrket

Tågvärdar och ombordsansvariga kategoriseras som servicepersonal. Som tågvärd behöver man ingen speciell utbildning i form av ett gymnasieprogram med fördjupning. Utbildningen får man oftast via företaget man är anställd vid, och är ofta några veckor lång. Tågvärdar bör vara trygga i sig själva, kunna uppvisa ett gott kundmedvetande och samtidigt ha kunskap om första hjälpen och konflikthantering.

Arbetsuppgifter och arbetsmiljö

Tågvärdar har tåg som sin arbetsplats, och deras arbete går ut på att få resenärerna att känna sig väl omhändertagna. De svarar på frågor angående resan och resebyten, hjälper resenärerna att orientera sig ombord tåget. De ansvarar även för säkerheten ombord och bör kunna ge första hjälpen om så krävs. De kan i vissa fall vara ansvariga för försäljning av diverse proviant om tåget har en kiosk, och se till så att dörrarna stängs ordentligt vid på och avstigning.
Arbetstiderna kan variera beroende på arbetstillfälle och ort.

Rulla till toppen