Snittlön Skötare i Kiruna
- Män 2023: 34500/mån
- Kvinnor 2023: 33500/mån
- Medel 2023: 33900/mån
Kiruna
Kiruna är en stad i norra Sverige och har ca 220.000 invånare. Kiruna tillhör landskapet Lappland och är den största tätorten i Lappland.
Natur och aktiviteter
Kiruna och Norrland överlag är kända för sin natur och nationalparker. Många åker till Kiruna under vintertid för att åka skidor men det är också fantastiskt att uppleva under vår och sommarperioderna. I närheten av Kiruna ligger Abisko nationalpark för den som älskar att fjällvandra och se naturen. Det finns även gott om djur och man ser ofta renar.
Om man inte vill vandra kan man ta sig fram på andra sätt som att åka hundspann eller snöskoter, vilket också är populära aktiviteter om man åker till Kiruna.
Ishotellet i Jukkasjärvi
En annan attraktion som är värd att besöka är det berömda ishotellet i Jukkasjärvi, inte långt ifrån Kiruna. Här upplever man ett hotell gjort av is. Det är en mycket berömd sevärdhet och kan besökas både sommar och vintertid.
Gruvan i Kiruna
Kiruna är också känt för sitt gruvsamhälle och det är många som arbetar i gruvan. Det är inte ett jättestort samhälle och därför finns inte så många arbeten, men däremot jobbar många i gruvan. Kirunas gruva ligger i berget Kiirunavaara. Den har funnits sedan 1900-talet och är därmed världens största gruva.
Information om yrket
Skötare, som förr kallades mentalskötare, är en titel inom den psykiatriska vården.
De kan arbeta på olika avdelningar vid ett sjukhus och andra vårdinrättningar.
Skötare kan även arbeta kommunalt med liknande arbetsuppgifter, men då under andra titlar.
Utbildning
Om man har studerat vård- och omsorgsprogrammet på gymnasienivå kan man välja en fördjupning inom psykiatri. Man kan också utbilda sig till specialistundersköterska via Yrkeshögskolan.
En skötares roll och arbete speglar i mångt och mycket en undersköterskas, och därför efterfrågas ofta undersköterskor med en fördjupning inom psykiatri.
Arbetsuppgifter och arbetsmiljö
Arbetsuppgifterna går ut på att stötta en patient medan de lär sig att ta hand om sig själva. Det kan innefatta samtal och praktisk hjälp, antingen i sjukhus- eller hemmiljö, samt på andra vårdinrättningar som t.ex. behandlingshem.
De medverkar även vid vårdplanering och ronder, gör bedömningar och utför provtagningar.
Skötare som arbetar med patienter i hemmiljö via kommunen får oftast titeln boendestödjare eller vårdare.