Snittlön Skogsarbetare i Kumla
- Män 2022: 28000/mån
- Kvinnor 2022: ../mån
- Medel 2022: 28100/mån
Kumla
Kumla är en tätort som tillhör Örebros län och ligger i Sverige. Kumla har ca 21000 invånare. Kumla är mest känt för fängelset Kumlaanstalten och är Sveriges största fängelse och har också landets bästa säkerhetssystem. Kumlaanstalten kallas också för Kumlabunkern. På Kumlaanstalten spärras brottslingar in som har fått höga straff. De som fått en dom på 4 års fängelse eller mer får sitta på Kumlaanstalten. En brottsling som har ett lägre straff än 4 år får alltså inte sitta på Kumlaanstalten.
Sevärdheter i Kumla
Även om Kumla inte är så stort så finns det fortfarande mycket att se och göra. Man kan besöka museer, badhus, campingplatser, växthus men också ta en mysig promenad och njuta av Kumlas vackra natur och mysiga stad. Ett populärt museum är skoindustrimuseet, detta just för att Kumlabor kallas för skomakare. Det är ett gammalt talesätt för att det tillverkats många skor i just Kumla.
Badhus och camping
Mitt i Kumla ligger Djupdalsbadet där man både kan bada och campa. Badet erbjuder både inomhusbad, spa och caféer. Campingen erbjuder också stugbyar och campingplatser om man vill komma med husvagn eller husbil, samt en del aktiviteter. Tätt intill campingen och badet kan man också besöka sjöparkens växthus. För de allra minsta kan man också besöka Kumlas stadslekplats, Tivoli.
Information om yrket
Som skogsarbetare har man ofta ett eget företag som anlitas av skogsägare. Företaget kan vara litet och bara bedriva arbete manuellt, eller lite större och även ha tillgång till större maskiner.
Arbetsuppgifter
Som skogsarbetare kan arbetsuppgifterna variera. Det beror på vad som behöver göras i skogen. Ibland ska hela ytor kalhuggas och då används ofta maskiner för att såga ner, kvista av och frakta träden. Andra gånger är det sly som ska huggas ner och då är det motorsåg som gäller. Det är viktigt att ha koll på markeringar och kartor så att inte fel träd huggs ner ute i skogen.
Arbetsmiljö
Som skogsarbetare är man ute i skogen, oavsett väder. Många skogsarbetare sitter relativt skyddade inne i skogsmaskiner men vid en manuell röjning går man med motorsåg ute i skogen. Svår terräng och en hel del fysiskt arbete förekommer. Ofta sker arbetet under alla säsonger, och ibland även dygnet runt.