Snittlön Ingenjörer och tekniker inom industri, logistik och produktionsplanering i Lidingö
- Män 2023: 47400/mån
- Kvinnor 2023: 46600/mån
- Medel 2023: 47200/mån
Lidingö
Lidingö är en stad och en kommun som angränsar till Stockholms huvudstad. Staden är mycket välmående och har en hög utbildningsnivå och många höginkomsttagare. Det finns en blandad bebyggelse på Lidingö med många radhus- och villaområden samt flera områden med primärt lägenhetshus. Det finns ett centrum på Lidingö med många bra butiker och trevliga restauranger. Lidingö är en ö vid havet och har förmånen att ha många fina restauranger längs strandkanten.
De vanligaste yrkena på Lidingö
De flesta som arbetar på Lidingö pendlar varje dag in till Stockholm för att arbeta på en arbetsplats i innerstaden. Men det finns också många arbetstillfällen på Lidingö. De flesta som arbetar på Lidingö driver egna företag. Det finns närmare 6 500 arbetstillfällen i privata företag på ön, närmare 98 procent av dessa företag är småföretag med mellan 0-4 anställda. Det finns även 2 950 anställda i kommunal verksamhet på Lidingö.
Universitet och utbildning
Det finns flera gymnasieskolor på Lidingö och den kommunala vuxenutbildningen erbjuder kurser för den som vill läsa in gymnasiebehörighet eller komplettera sina betyg. Det finns ingen högre utbildning på ön, utan den som vill läsa vidare efter gymnasiet får söka sig till någon av skolorna inne i Stockholm. Här följer några exempel på skolor i Stockholm:
- Stockholms Universitet
- Handelshögskolan
- Kungliga Tekniska Högskolan
- Konstfack
Information om yrket
Som ingenjör eller tekniker inom industri, logistik och produktionsplanering arbetar man vanligen inom tillverkningsindustrin. Man kan vara anställd på en industri eller arbeta som konsult.
Arbetsuppgifter
Ingenjörer och tekniker inom detta område har till uppgift att utveckla tekniker för att effektivisera olika processer inom tillverkningsindustrin. De arbetar med att ta fram tekniker och hjälpmedel som tillgodoser företagets behov. Det kan exempelvis vara att arbeta fram system för lagerhantering. Inom produktionsplanering kan det handla om att utveckla system som gör att man kan planera produktionsprocesserna i den ordning och takt som är optimal. Arbetet kan också innebära att man gör olika mätningar, t ex tidsstudier, för att undersöka vilka delar av produktionsprocessen som tar längst tid, och vilka delar som går att effektivisera ytterligare.
Arbetsmiljö
Arbetet kan ske ute på plats i fabriksmiljö. Detta sker främst vid studier av logistik- och produktionsprocesser. Övrig tid spenderas framför allt på kontor med datorn som arbetsverktyg.