Snittlön Socialförsäkringshandläggare i Lidingö
- Män 2023: 36200/mån
- Kvinnor 2023: 35300/mån
- Medel 2023: 35400/mån
Lidingö
Lidingö är en stad och en kommun som angränsar till Stockholms huvudstad. Staden är mycket välmående och har en hög utbildningsnivå och många höginkomsttagare. Det finns en blandad bebyggelse på Lidingö med många radhus- och villaområden samt flera områden med primärt lägenhetshus. Det finns ett centrum på Lidingö med många bra butiker och trevliga restauranger. Lidingö är en ö vid havet och har förmånen att ha många fina restauranger längs strandkanten.
De vanligaste yrkena på Lidingö
De flesta som arbetar på Lidingö pendlar varje dag in till Stockholm för att arbeta på en arbetsplats i innerstaden. Men det finns också många arbetstillfällen på Lidingö. De flesta som arbetar på Lidingö driver egna företag. Det finns närmare 6 500 arbetstillfällen i privata företag på ön, närmare 98 procent av dessa företag är småföretag med mellan 0-4 anställda. Det finns även 2 950 anställda i kommunal verksamhet på Lidingö.
Universitet och utbildning
Det finns flera gymnasieskolor på Lidingö och den kommunala vuxenutbildningen erbjuder kurser för den som vill läsa in gymnasiebehörighet eller komplettera sina betyg. Det finns ingen högre utbildning på ön, utan den som vill läsa vidare efter gymnasiet får söka sig till någon av skolorna inne i Stockholm. Här följer några exempel på skolor i Stockholm:
- Stockholms Universitet
- Handelshögskolan
- Kungliga Tekniska Högskolan
- Konstfack
Information om yrket
Socialförsäkringshandläggare är statliga tjänstemän som arbetar med att bedöma ansökningar om ekonomiska förmåner ur socialförsäkringssystemen. Det finns även socialförsäkringshandläggare som arbetar på försäkringsbolag med att exempelvis bedöma ersättning för arbetsskador.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna för en socialförsäkringshandläggare är mycket varierande. Den som arbetar som socialförsäkringshandläggare på Försäkringskassan har som huvudsaklig arbetsuppgift att bedöma enskilda ansökningar om bidrag från socialförsäkringen. Det kan handla om ansökningar om sjukpenning, sjukersättning och livränta. Socialförsäkringshandläggaren ska då i varje enskilt fall bedöma om den enskildes har rätt att ta del av de förmåner den har ansökt om. Socialförsäkringshandläggare på ett försäkringsbolag jobbar framförallt med att bedöma arbetsskador. Vid en bedömning av ersättning för arbetsskada ska man först pröva vilken ersättning personen kan få från de offentliga systemen, därefter vilken ersättning personen kan få av trygghetsförsäkringen för arbetsskada.
Arbetsmiljö
Det är utmanande att vara socialförsäkringshandläggare. Det gäller att både ha förmågan att förstå den enskildes situation, samt de lagregler som i vissa fall kan begränsa den enskildes rätt till ersättning. Lönenivån och anställningstryggheten är dock förhållandevis god.