Lön Förskollärare

Snittlön Förskollärare

  • Män 2019: 30000/mån
  • Kvinnor 2019: 31400/mån
  • Medel 2019: 31300/mån

Löner för detta yrke i Sveriges olika län och storstäder

Län

Blekinge länDalarnas länGotlands län
Gävleborgs länHallands länJämtlands län
Jönköpings länKalmar länKronobergs län
Norrbottens länSkåne länStockholms län
Södermanlands länUppsala länVärmlands län
Västerbottens länVästernorrlands länVästmanlands län
Västra götalands länÖrebro länÖstergötlands län

Storstäder

StockholmGöteborgMalmö
UppsalaLinköpingÖrebro
VästeråsHelsingborgNorrköping
JönköpingUmeåLund
BoråsEskilstunaHalmstad
GävleSundsvallSödertälje
Lön förskollärare

Information om yrket

Förskollärare blir man efter att ha gått Förskollärarutbildningen på universitetsnivå. Många har dessförinnan gått Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är inget krav, men rätt behörighet krävs innan ansökan. Vanligen är förskollärare anställda av kommunen eller av privata förskolor.

Arbetsuppgifter

Förskolläraren ingår i ett team med andra förskollärare och barnskötare. Denne ansvarar oftast för en avdelning på en förskola och det är förskolläraren som har det pedagogiska ansvaret, utifrån vad som står i Skolverkets läroplan för förskolan. Dock samarbetar all personal runt både pedagogiska inslag som bokläsning, pedagogiska lekar och utflykter. Utöver detta finns praktiska inslag som pedagogisk måltid tillsammans med barnen, ha kontakt med föräldrar, ordna föräldramöten, och dokumentera barnens utveckling.

Arbetsmiljö

Beroende på anställning ser arbetsmiljön olika ut. Det finns förskolor med flera eller få avdelningar, och det finns olika inriktningar som påverkar miljön (t.ex. Montessoriförskola eller "Ur och skur"). Det är viktigt att förskolläraren är handlingskraftig, lyhörd, flexibel och inte rädd för att rycka in där det behövs. En del av arbetstiden vistas förskolläraren också utomhus med barnen.

Rulla till toppen