Snittlön AT-läkare i Lycksele
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: 39300/mån
- Medel 2023: 39500/mån
Lycksele
Lapplands första stad, Lycksele, med sina ca 12000 invånare delas på ett vackert sätt av Umeälven som passerar orten genom sin färd mot Umeå. En imponerande företagsanda råder här inom de flesta områdena. Förutom de sedvanliga sektorerna (kommun och vård) så har besöksnäringen fantastiska förutsättningar att blomstra i Lycksele. Småstadens vackra miljöer byts snabbt ut mot vild och vacker natur. Historiskt sett har platsen varit en naturlig mötesplats för samer och nybyggare vilket har gjort Lycksele till Lapplands kyrko- och marknadsmecka. Året om anordnas det olika evenemang, marknader och mässor. Vildmarksteman varvas med motorvecka. Folkfest året om! För den historiskt intresserade kan ett besök i Kristinebergsgruvan ge en inblick i hur våra förfäder kunde hitta praktiska lösningar med enkla medel. Här finns även den underjordiska kyrkan Sankta Anna som invigdes 1990.
Stadens vanligaste yrken
Vård- och butiksyrken är de vanligaste arbetsområdena här samt inom bygg- och transportindustrin. Här finns också stora möjligheter för dig som vill starta något eget. Ca 1300 etablerade företag finns redan!
Universitet och utbildning
Grundskolan i Lycksele erbjuder samisk integrering vilket innebär att eleven får läsa samiska och även ha samisk slöjd. Tannbergs-skolan erbjuder ett flertal gymnasieprogram med varierande inriktning. Möjlighet att kombinera studierna med längdskidåkning, ishockey eller fotboll finns.
Information om yrket
Efter avslutade studier på läkarprogrammet erhålls en grundläggande läkarexamen. Tätt följt av denna görs en praktisk allmäntjänstgöring, så kallad AT. Allmäntjänstgöringen pågår under minst 18 månader och görs under handledning av en specialistläkare. En AT-läkare kan exempelvis vara anställd på ett sjukhus, inom primärvård eller på privata läkarmottagningar.
Arbetsuppgifter
Samtliga arbetsuppgifter utförs under handledarens ansvar. Till en början är det exempelvis vanligt förekommande att AT-läkaren och dennes handledare medverkar på patientbesöken tillsammans. Oftast är det AT-läkaren som leder samtalen och handledaren konsulteras vid behov. Successivt tar AT-läkaren patienter utan handledarens närvaro. Administrativa uppgifter, såsom journalhantering och receptförskrivning, ingår också i vardagsarbetet.
Arbetsmiljö
Att arbeta som AT-läkare innebär ett stort ansvar gentemot andra människor. Det ställs höga krav på AT-läkaren dels från handledaren, dels från patienterna. En AT-läkare skall visa prov på sina teoretiska kunskaper samt kunna ta patienter på ett omsorgsfullt sätt. Arbetsmiljön kan variera beroende på var AT-läkaren gör sin allmäntjänstgöring. På en akutmottagning kan till exempel stressen vara påfrestande i perioder och på en beroendemottagning kan patientklientelet kännas utmanande.