Snittlön Optiker i Lycksele
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Lycksele
Lapplands första stad, Lycksele, med sina ca 12000 invånare delas på ett vackert sätt av Umeälven som passerar orten genom sin färd mot Umeå. En imponerande företagsanda råder här inom de flesta områdena. Förutom de sedvanliga sektorerna (kommun och vård) så har besöksnäringen fantastiska förutsättningar att blomstra i Lycksele. Småstadens vackra miljöer byts snabbt ut mot vild och vacker natur. Historiskt sett har platsen varit en naturlig mötesplats för samer och nybyggare vilket har gjort Lycksele till Lapplands kyrko- och marknadsmecka. Året om anordnas det olika evenemang, marknader och mässor. Vildmarksteman varvas med motorvecka. Folkfest året om! För den historiskt intresserade kan ett besök i Kristinebergsgruvan ge en inblick i hur våra förfäder kunde hitta praktiska lösningar med enkla medel. Här finns även den underjordiska kyrkan Sankta Anna som invigdes 1990.
Stadens vanligaste yrken
Vård- och butiksyrken är de vanligaste arbetsområdena här samt inom bygg- och transportindustrin. Här finns också stora möjligheter för dig som vill starta något eget. Ca 1300 etablerade företag finns redan!
Universitet och utbildning
Grundskolan i Lycksele erbjuder samisk integrering vilket innebär att eleven får läsa samiska och även ha samisk slöjd. Tannbergs-skolan erbjuder ett flertal gymnasieprogram med varierande inriktning. Möjlighet att kombinera studierna med längdskidåkning, ishockey eller fotboll finns.
Information om yrket
En optiker är vanligtvis anställd på en optikkedja, en ögonklinik, inom sjukvården eller är egenanställd. I Sverige är optiker ett så kallat legitimationsyrke. Du kan få din optikerlegitimation genom att gå en högskoleutbildning som ger yrkesexamen.
Arbetsuppgifter
En legitimerad optiker utför synundersökningar, avgör vilket synfel kunden har och hjälper till att välja ut synhjälpmedel som glasögon eller kontaktlinser. Undersökningarna görs med hjälp av olika verktyg och mätinstrument. En annan uppgift som optiker har är att undersöka ögonhälsan genom att utföra kontroller som visar om kunden har någon sorts ögonsjukdom. Om optikern misstänker en ögonsjukdom har den rätt att skicka remiss till en läkare. Optikern kan också arbeta ute i butiken med att hjälpa kunder att välja ut glasögon och enklare verkstadsuppgifter som att laga och montera glasögon.
Arbetsmiljö
Att arbeta som optiker kräver stor social kompetens eftersom mötet av människor i olika situationer och åldrar är en stor del av yrket.