Lön Förare av jordbruks- och skogsmaskiner Örebro

Snittlön Förare av jordbruks- och skogsmaskiner i Örebro

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Örebro län

Örebro län bildades 1639 och består av landskapet Närke samt delar av Värmland, Västergötland, Västmanland, Östergötland och Dalarna. Länet består av 12 kommuner och sträcker sig från Bergslagsskogarna i norr ner till slättlandskapet i söder. Residensstad är Örebro som också är den största kommunen i länet med sina drygt 155 000 invånare. Näst största kommun är Karlskoga med drygt 30 000 invånare och minst är Ljusnarsberg med sina 4701 invånare. Totalt i länet bor det drygt 302 000 personer. Största sjöarna i länet är Hjälmaren och Vättern. I länet finns också ett hundratal naturreservat och två nationalparker.


Information om yrket

Skogsmaskinförare arbetar med att bruka skogen. Skogsmaskiner är ett samlingsbegrepp på olika typer av maskiner som används för att skörda, gallra, lasta och avverka skogen. Typiska arbetsgivare är skogsbolag som äger eller förvaltar marken.

Arbetsuppgifter

Arbetet i skogen ger en miljövänlig råvara. Förare av skogsmaskiner kan vara specialister på olika typer av fordon. För att utföra arbetsuppgifterna behöver maskinföraren också vara tekniskt intresserad och kunnig om skogsbruk. Skördaroperatörer kör skördare och fattar beslut om vilka träd som ska avverkas. Skotaroperatören kör kran och transporterar och sorterar viket utefter olika kriterier. Mellan skördetillfällen gallras skogen på ett sätt som främjar kvaliteten och är bra för miljön.

Service och underhåll ingår ofta i yrkesrollen och moderna skogsmaskiner innehåller teknisk utrustning som underlättar arbetet.

Arbetsmiljö

Ergonomin är viktig för alla typer av maskinförare eftersom de befinner sig i förarhytten stora delar av dagen. Det finns särskilda risker med att arbeta i skogen då det involverar trädfällning och arbete med motorsåg. I detta yrke är utevistelse och vardag året runt.

Rulla till toppen