Snittlön Buss- och spårvagnsförare i Örnsköldsvik
- Män 2023: 29900/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 29800/mån
Örnsköldsvik
Örnsköldsvik är en stad i Västernorrlands län i Ångermanlands landskap.
Staden Örnsköldsvik har 33 348 invånare och ligger precis vid Bottenhavet med en egen hamn. Stadens namn förkortas ofta till Ö-vik.
Örnsköldsvik är en skärgårdsstad med många välkända öar i närheten. Det går skärgårdsbåtar till öarna Trysunda, Ulvön och Mjältön.
Till Önsköldsviks hamn kommer både utländska och inhemska fartyg och lastar och lossar.
Runt hamnen finns först och främst järnvägsstation, busstation och en stor hoppbacke för skidor. Fjällräven Center som är en stor evenemangsarena och ishockybana ligger på andra sidan hamnen.
Paradiset, som är ett av Sveriges största äventyrsbad, ligger också i hamnen. Till Paradiset som har Sveriges längsta vattenrutchkana kommer ungefär 500.000 besökare varje år.
Stadskärnan ligger på promenadavstånd. Längs med Storgatan som numera är en gågata ligger en stor del av stadens butiker. Det finns flera butiksgallerior i staden så utbudet är stort.
E4:an går precis vid staden och det finns en flygplats. Näringslivet är livligt för det finns många olika företag i Örnsköldsvik. Många internationella företag finns, förutom kända företag som Hägglund och söner och MoDo.
Det finns flera grundskolor i Örnsköldsvik, gymnasium och en friskola.
Örnsköldsvik har också en egen tidning som heter Örnsköldsviks Allehanda.
Information om yrket
Bussförare och spårvagnsförare är vanligtvis anställda hos kommunala kollektivtrafikföretag. Men privata företag anställer också många förare.
Arbetsuppgifter
För bussförare erbjuder yrket främst tre olika inriktningar. Linjetrafik i städer, linjetrafik på landsbygden, och beställningstrafik till olika resmål. Resor till andra europeiska länder förekommer också.
Spårvagnsförare erbjuds en betydligt smalare arbetsmarknad, eftersom arbete endast finns i de enstaka städer som har spårvagnar. Flest arbetstillfällen finns i Göteborg.
Passagerarna förväntar sig säkerhet när de reser, så förutom att köra har förarna ansvar för att fordonen fungerar som det är tänkt. Kontroll av viktiga delar på fordonen ska ske innan körningen börjar. Om något fel upptäcks under körningen, måste detta rapporteras vid arbetspassets slut.
Det kan även förekomma fordonsvård i arbetsuppgifterna.
Arbetsmiljö
Resenärerna förväntar sig punktlighet vid sina resor, så nästan varje minut av arbetsdagen är planerad i förväg, vilket kan bli ett stressmoment. Dessutom förekommer det att förarens schema innehåller flera korta arbetspass med långa pauser mellan passen