Snittlön Personal- och HR-chefer, nivå 1 i Örnsköldsvik
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Örnsköldsvik
Örnsköldsvik är en stad i Västernorrlands län i Ångermanlands landskap.
Staden Örnsköldsvik har 33 348 invånare och ligger precis vid Bottenhavet med en egen hamn. Stadens namn förkortas ofta till Ö-vik.
Örnsköldsvik är en skärgårdsstad med många välkända öar i närheten. Det går skärgårdsbåtar till öarna Trysunda, Ulvön och Mjältön.
Till Önsköldsviks hamn kommer både utländska och inhemska fartyg och lastar och lossar.
Runt hamnen finns först och främst järnvägsstation, busstation och en stor hoppbacke för skidor. Fjällräven Center som är en stor evenemangsarena och ishockybana ligger på andra sidan hamnen.
Paradiset, som är ett av Sveriges största äventyrsbad, ligger också i hamnen. Till Paradiset som har Sveriges längsta vattenrutchkana kommer ungefär 500.000 besökare varje år.
Stadskärnan ligger på promenadavstånd. Längs med Storgatan som numera är en gågata ligger en stor del av stadens butiker. Det finns flera butiksgallerior i staden så utbudet är stort.
E4:an går precis vid staden och det finns en flygplats. Näringslivet är livligt för det finns många olika företag i Örnsköldsvik. Många internationella företag finns, förutom kända företag som Hägglund och söner och MoDo.
Det finns flera grundskolor i Örnsköldsvik, gymnasium och en friskola.
Örnsköldsvik har också en egen tidning som heter Örnsköldsviks Allehanda.
Information om yrket
En personalchef, eller HR-chef som det också kallas, är ansvarig för ett företags personalresurser. HR står för Human Resources (personalresurser). En HR-chef har ansvar för arbetsmiljö, rekrytering och vidareutbildning av personalen på företaget. Hen ansvarar också för kommunikation, teambuilding och utvecklingssamtal för de anställda. Det är HR-cheferna som ser till så att företaget har den kompetens det behöver för att lyckas. För att bli HR-chef krävs i princip alltid en högskoleutbildning i personalfrågor.
Arbetsuppgifter
Som HR-chef arbetar man mycket med andra människor. Man ser till så att stämningen och relationerna på företaget är välfungerande, exempelvis genom coaching, samtal och att anordna team building-aktiviteter. Vidare har man ansvar för rekryteringsprocessen, genom att hålla anställningsintervjuer, skapa platsannonser och läsa CV:n.
Arbetsmiljö
En HR-chef arbetar på ett kontor. Det innebär att man sitter ned större delen av dagen, därför kan det vara viktigt att komma ihåg att röra på sig, ta promenader och liknande. Arbetet inkluderar mycket social interaktion, och passar personer som är extroverta.