Snittlön Tågvärdar och ombordansvariga m.fl. i Örnsköldsvik
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 35400/mån
Örnsköldsvik
Örnsköldsvik är en stad i Västernorrlands län i Ångermanlands landskap.
Staden Örnsköldsvik har 33 348 invånare och ligger precis vid Bottenhavet med en egen hamn. Stadens namn förkortas ofta till Ö-vik.
Örnsköldsvik är en skärgårdsstad med många välkända öar i närheten. Det går skärgårdsbåtar till öarna Trysunda, Ulvön och Mjältön.
Till Önsköldsviks hamn kommer både utländska och inhemska fartyg och lastar och lossar.
Runt hamnen finns först och främst järnvägsstation, busstation och en stor hoppbacke för skidor. Fjällräven Center som är en stor evenemangsarena och ishockybana ligger på andra sidan hamnen.
Paradiset, som är ett av Sveriges största äventyrsbad, ligger också i hamnen. Till Paradiset som har Sveriges längsta vattenrutchkana kommer ungefär 500.000 besökare varje år.
Stadskärnan ligger på promenadavstånd. Längs med Storgatan som numera är en gågata ligger en stor del av stadens butiker. Det finns flera butiksgallerior i staden så utbudet är stort.
E4:an går precis vid staden och det finns en flygplats. Näringslivet är livligt för det finns många olika företag i Örnsköldsvik. Många internationella företag finns, förutom kända företag som Hägglund och söner och MoDo.
Det finns flera grundskolor i Örnsköldsvik, gymnasium och en friskola.
Örnsköldsvik har också en egen tidning som heter Örnsköldsviks Allehanda.
Information om yrket
Tågvärdar och ombordsansvariga kategoriseras som servicepersonal. Som tågvärd behöver man ingen speciell utbildning i form av ett gymnasieprogram med fördjupning. Utbildningen får man oftast via företaget man är anställd vid, och är ofta några veckor lång. Tågvärdar bör vara trygga i sig själva, kunna uppvisa ett gott kundmedvetande och samtidigt ha kunskap om första hjälpen och konflikthantering.
Arbetsuppgifter och arbetsmiljö
Tågvärdar har tåg som sin arbetsplats, och deras arbete går ut på att få resenärerna att känna sig väl omhändertagna. De svarar på frågor angående resan och resebyten, hjälper resenärerna att orientera sig ombord tåget. De ansvarar även för säkerheten ombord och bör kunna ge första hjälpen om så krävs. De kan i vissa fall vara ansvariga för försäljning av diverse proviant om tåget har en kiosk, och se till så att dörrarna stängs ordentligt vid på och avstigning.
Arbetstiderna kan variera beroende på arbetstillfälle och ort.