Lön Förskollärare Östergötlands

Snittlön Förskollärare i Östergötlands

  • Män 2022: 33200/mån
  • Kvinnor 2022: 34100/mån
  • Medel 2022: 34000/mån

Östergötlands län

Östergötlands län är beläget i sydöstra delen av landet och innefattar 13 kommuner, varav Linköping är den största, tätt följd av Norrköping.

Naturen är av varierande art och länet är mycket rikt på sjöar. Den centrala delen utgörs av flackt slättlandskap medan de södra och norra delarna består av skogsmarker. Länets västra del gränsar mot Vättern, som är Sveriges andra största sjö, och den östra delen gränsar mot Östersjöns skärgård.

Exempel på sevärdheter i Östergötland är Kolmårdens djurpark, Göta kanal, Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum och Vadstena slott. Även Omberg är ett populärt besöksmål.

Sedan 2012 bärs titeln hertiginna av Östergötland av prinsessan Estelle.
Prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary blir hertiginna av Östergötland


Information om yrket

Förskollärare blir man efter att ha gått Förskollärarutbildningen på universitetsnivå. Många har dessförinnan gått Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är inget krav, men rätt behörighet krävs innan ansökan. Vanligen är förskollärare anställda av kommunen eller av privata förskolor.

Arbetsuppgifter

Förskolläraren ingår i ett team med andra förskollärare och barnskötare. Denne ansvarar oftast för en avdelning på en förskola och det är förskolläraren som har det pedagogiska ansvaret, utifrån vad som står i Skolverkets läroplan för förskolan. Dock samarbetar all personal runt både pedagogiska inslag som bokläsning, pedagogiska lekar och utflykter. Utöver detta finns praktiska inslag som pedagogisk måltid tillsammans med barnen, ha kontakt med föräldrar, ordna föräldramöten, och dokumentera barnens utveckling.

Arbetsmiljö

Beroende på anställning ser arbetsmiljön olika ut. Det finns förskolor med flera eller få avdelningar, och det finns olika inriktningar som påverkar miljön (t.ex. Montessoriförskola eller "Ur och skur"). Det är viktigt att förskolläraren är handlingskraftig, lyhörd, flexibel och inte rädd för att rycka in där det behövs. En del av arbetstiden vistas förskolläraren också utomhus med barnen.

Rulla till toppen