Lön AT-läkare Oxelösund

Snittlön AT-läkare i Oxelösund

  • Män 2022: 38100/mån
  • Kvinnor 2022: 37900/mån
  • Medel 2022: 38000/mån

Oxelösund

Oxelösund är en liten stad vackert belägen i Södermanlands län och med nära förbindelser till den större orten Nyköping, belägen omkring 15 minuter bort med bil.

I mitten av 1900-talet var Oxelösund en charmig småstad med lummiga, uppvuxna trädgårdar och trähus och den största arbetsgivaren var järnverket. Järnverket köptes upp år 1955 och med det trädde ett nytt järnverk in i historien, ett järnverk som i relativt stor utsträckning påverkade stadens miljö och utseende. Några villor från den gamla tiden finns kvar men det är främst 1950-talets byggnation som präglar dagens Oxelösund. Med det nya järnverket lät näringslivet bland annat bygga en ny motorväg och ett helt nytt centrum.

Än idag präglas Oxelösunds näringsliv av tillverkningsindustrin och många invånare är anställda inom densamma. En hel del av de företag som återfinns i kommunen levererar till industrin. En hel del invånare pendlar också till Nyköping eller andra närbelägna städer och kommuner.

En av stadens mest populära sevärdheter är en relativt modern byggnad - Femörefortet. Den lätta kustartillerianläggningen byggdes under 1960-talet och var då otillgänglig för allmänheten. I början av 2000-talet skulle fortet rivas då det inte använts på många år men en ideell förening trädde in i handlingarna och sedan år 2003 är det istället museum och berättar och visar det kalla kriget.


Information om yrket

Efter avslutade studier på läkarprogrammet erhålls en grundläggande läkarexamen. Tätt följt av denna görs en praktisk allmäntjänstgöring, så kallad AT. Allmäntjänstgöringen pågår under minst 18 månader och görs under handledning av en specialistläkare. En AT-läkare kan exempelvis vara anställd på ett sjukhus, inom primärvård eller på privata läkarmottagningar.

Arbetsuppgifter

Samtliga arbetsuppgifter utförs under handledarens ansvar. Till en början är det exempelvis vanligt förekommande att AT-läkaren och dennes handledare medverkar på patientbesöken tillsammans. Oftast är det AT-läkaren som leder samtalen och handledaren konsulteras vid behov. Successivt tar AT-läkaren patienter utan handledarens närvaro. Administrativa uppgifter, såsom journalhantering och receptförskrivning, ingår också i vardagsarbetet.

Arbetsmiljö

Att arbeta som AT-läkare innebär ett stort ansvar gentemot andra människor. Det ställs höga krav på AT-läkaren dels från handledaren, dels från patienterna. En AT-läkare skall visa prov på sina teoretiska kunskaper samt kunna ta patienter på ett omsorgsfullt sätt. Arbetsmiljön kan variera beroende på var AT-läkaren gör sin allmäntjänstgöring. På en akutmottagning kan till exempel stressen vara påfrestande i perioder och på en beroendemottagning kan patientklientelet kännas utmanande.

Rulla till toppen