Lön Behandlingsassistenter och socialpedagoger m.fl. Piteå

Snittlön Behandlingsassistenter och socialpedagoger m.fl. i Piteå

  • Män 2022: 33900/mån
  • Kvinnor 2022: 32800/mån
  • Medel 2022: 33100/mån

Piteå

Piteå är en tätort i Norrbottens län, placerat i södra Norrbottens landskap.
Befolkningsmängd är 42 250, och det är ungefär lika många kvinnor som män. En andel av ca 6 % är utrikesfödda. Piteå kommun består av 15 smärre tätorter, där Piteå är den befolkningstätaste. Största arbetsgivaren är kommun och landsting där ca 35 % av kommunens invånare arbetar. Det vanligaste yrket är undersköterska, följt av personlig assistent. Lastbilschaufför, lärare och säljare är också vanliga yrken i Piteå.

Historia

Piteå har spår av bosättningar redan från 1000-talet och namnet Piteå sägs komma från Piteälven, då man i en skrift daterat 1335 ser formuleringen ”en flod kallad pitu”. År 1810 blir Norrbotten ett eget län och år 1818 blir Piteå residensstad och förblir det till år 1856 då Luleå tar över den rollen.
Man satsar nu på utbyggnad av stadens kärna för att matcha konkurrensen från e-handel; även ett kompetenscentrum med namn Grans naturbruksgymnasium för grön näring i Norrbotten är placerat i kommunen.

En sommarstad

Piteå är en underbar sommarstad. Här finner du Piteå Havsbad med stugor att hyra så nära stranden du kan önska dig, och här finns Piteå skärgård. Från södra hamnen avgår guidade turer med M/S Laponia till Luleå där det serveras räkfrossa eller frukostbuffé. Vill man ”nattsudda” så finns midnattsturen från Piteå till Luleå.


Information om yrket

Arbetet som behandlingsassistent eller socialpedagog går ut på att ta hand om barn, ungdomar och vuxna som har svåra problem. Vanligtvis rör det sig om människor med funktionshinder, men det kan också vara de som mår dåligt av sin hemmiljö, eller på grund av missbruksproblematik. För att få arbeta som behandlingsassistent/socialpedagog krävs oftast eftergymnasial utbildning på Folkhögskola eller Yrkeshögskola. Vidare arbetar behandlingsassistenter/socialpedagoger vanligtvis inom offentlig sektor.

Arbetsuppgifter

Som behandlingsassistent/socialpedagog innebär arbetet att vara kontaktperson för en eller flera människor. Dessa människor får behandlingsassistenten/socialpedagogen ett personligt ansvar för. A och O är att samtala med personen/personerna för att på så vis få denne/dessa att förändra sin livssituation. Dels för att kunna bli mer självständig, dels för att må bättre på både kort och lång sikt.

Arbetsmiljö

Då behandlingsassistenter/socialpedagoger arbetar med människor som har svåra fysiska och psykiska problem, innebär det också att arbetet är psykiskt krävande. Behandlingsassistenten/socialpedagogen arbetar under mycket stort ansvar, vilket ställer krav på ständig koncentration. Beroende på vem/vilka behandlingsassistenten/socialpedagogen tar hand om, kan denne ibland utsättas för hotfulla situationer.

Rulla till toppen