Snittlön Optiker i Ronneby
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Ronneby
Ronneby ligger i Blekine län och är centralort i Ronneby kommun. Staden är belägen vid Ronnebyån och ligger nära Östersjökusten. Staden har anor som kurort och Ronneby Brunn blomstrade ända fram till sekelskiftet 1900, och förde också med sig den stadsbild som Ronneby har än idag med träarkitektur i schweizerstil. Staden har historiskt sett varit en handelsstad medan man i modern tid har fokuserat på verkstadsindustri, tillverkningsindustri och småföretagande. Stora arbetsgivare i Ronneby är bland annat Alfa Laval, Blekinge flygflottilj, Flextronics, Ronneby Brunn och Tarkett. I Ronneby fanns tidigare Blekinge Tekniska Högskola, men verksamheten flyttade 2010 över till grannorten Karlskrona.
Kultur och turism
Sedan många år tillbaka arrangeras under sommarhalvåret en stor loppis i Brunnshallarna i anslutning till Brunnsparken. I Brunnsparken arrangeras också sedan 2001 Nostalgia Bilutställning där bland annat bilar, motorcyklar, mopeder och flygplan ställs ut. Sommartid arrangeras också bilträffar i Brunnsparken. Varje sommar arrangeras även marknaden Tosia Bonnadan som drar mängder med besökare.
Stadens vanligaste yrken
De vanligaste yrkeskategorierna i Ronneby är grundskollärare, fritidspedagog, förskollärare och undersköterska. Det vanligaste yrket bland kvinnor är undersköterska, och det vanligaste yrket bland männen är ingenjör och tekniker.
Den största sektorn i staden är tillverkning och utvinning. Andra stora yrkeskategorier är civila myndigheter och försvaret, utbildning, samt vård och omsorg.
Information om yrket
En optiker är vanligtvis anställd på en optikkedja, en ögonklinik, inom sjukvården eller är egenanställd. I Sverige är optiker ett så kallat legitimationsyrke. Du kan få din optikerlegitimation genom att gå en högskoleutbildning som ger yrkesexamen.
Arbetsuppgifter
En legitimerad optiker utför synundersökningar, avgör vilket synfel kunden har och hjälper till att välja ut synhjälpmedel som glasögon eller kontaktlinser. Undersökningarna görs med hjälp av olika verktyg och mätinstrument. En annan uppgift som optiker har är att undersöka ögonhälsan genom att utföra kontroller som visar om kunden har någon sorts ögonsjukdom. Om optikern misstänker en ögonsjukdom har den rätt att skicka remiss till en läkare. Optikern kan också arbeta ute i butiken med att hjälpa kunder att välja ut glasögon och enklare verkstadsuppgifter som att laga och montera glasögon.
Arbetsmiljö
Att arbeta som optiker kräver stor social kompetens eftersom mötet av människor i olika situationer och åldrar är en stor del av yrket.