Snittlön Optiker i Säffle
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 45500/mån
Säffle
Säffle ligger i sydvästra Värmland och genomkorsas av Byälven som förbinder Glafsfjorden med Vänern och har drygt 9 000 invånare. Staden har en lång historia med forntida fynd som vittnar om tidiga bosättningar. Enligt sägnen bodde och verkade Olof Trätälja i Säffle. I och med öppnandet av Säffle kanal 1837 och järnvägens tillkomst 1879 tog industrialiseringen fart och 1883 anlades Billeruds sulfitfabrik, idag världens äldsta som är i drift. Befolkningen växte och 1882 bildades Säffle köping. 1 januari 1951 fick Säffle stadsrättigheter och är således Sveriges yngsta stad. ”Säffle 50-talsstaden” har blivit ett begrepp med sina byggnader i rött tegel som var typiskt för 1950- och 60-talen. 1971 bildades Säffle kommun där staden Säffle är centralort.
Kultur- och naturupplevelser
Säffle har idag ett stort kultur- och naturutbud. Säffleoperan grundades 1974 och har blivit känd för sina högklassiga musikalföreställningar där både proffs och amatörer samarbetar. Här finns bibliotek och gallerier, bland annat i det gamla vattentornet som har blivit en konsthall. Naturen är nära med många motionsspår och vandringsleder. I ishallen kan man åka skridskor och simma i den nya simhallen. Duse udde strax utanför Säffle är ett friluftsparadis med sina natursköna klippor och sandstränder som lockar till bad och andra aktiviteter.
Information om yrket
En optiker är vanligtvis anställd på en optikkedja, en ögonklinik, inom sjukvården eller är egenanställd. I Sverige är optiker ett så kallat legitimationsyrke. Du kan få din optikerlegitimation genom att gå en högskoleutbildning som ger yrkesexamen.
Arbetsuppgifter
En legitimerad optiker utför synundersökningar, avgör vilket synfel kunden har och hjälper till att välja ut synhjälpmedel som glasögon eller kontaktlinser. Undersökningarna görs med hjälp av olika verktyg och mätinstrument. En annan uppgift som optiker har är att undersöka ögonhälsan genom att utföra kontroller som visar om kunden har någon sorts ögonsjukdom. Om optikern misstänker en ögonsjukdom har den rätt att skicka remiss till en läkare. Optikern kan också arbeta ute i butiken med att hjälpa kunder att välja ut glasögon och enklare verkstadsuppgifter som att laga och montera glasögon.
Arbetsmiljö
Att arbeta som optiker kräver stor social kompetens eftersom mötet av människor i olika situationer och åldrar är en stor del av yrket.