Snittlön Förskollärare i Sala
- Män 2023: 32800/mån
- Kvinnor 2023: 34100/mån
- Medel 2023: 34100/mån
Sala
Sala är en tätort som hör, till största del, till Västmanlands län i Sverige. Anledningen till att Sala inte tillhör enbart Västmanlands län är att området även ingår i Upplands län och därför sägs det att en del av Sala tillhör Västmanlands län. Sala har idag ca 12000 invånare.
Sevärdheter i Sala
I Sala kan man upptäcka allt från museer till älgparker och fina promenadstråk. Man kan ta en kanottur eller varför inte flyga segelflygning över den vackra orten. Här kan man också besöka Gårdsjö älgpark och gå på älgsafari med en erfaren guide. Man kan testa att bo med alpackor på en gård, där man får vara med att mata alpackorna men också ta med dem på en promenad. Om man vill unna sig något gott är det ett måste att besöka Café Ångbageriet. De har Sveriges godaste blåbärsbullar, men har också vunnit pris för sina semlor. Ett café väl värt att besöka helt klart.
Silvergruvan i Sala
Det orten Sala är mest känt för är silvergruvan. Denna gruva är 155 meter djup och med en guidad tur kan man uppleva denna fantastiska gruva, de magiska gruvgångarna och lära sig om gruvans 500 år långa historia. Gruvan är idag nedlagd men drar ändå inkomster till orten via turismen.
Information om yrket
Förskollärare blir man efter att ha gått Förskollärarutbildningen på universitetsnivå. Många har dessförinnan gått Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är inget krav, men rätt behörighet krävs innan ansökan. Vanligen är förskollärare anställda av kommunen eller av privata förskolor.
Arbetsuppgifter
Förskolläraren ingår i ett team med andra förskollärare och barnskötare. Denne ansvarar oftast för en avdelning på en förskola och det är förskolläraren som har det pedagogiska ansvaret, utifrån vad som står i Skolverkets läroplan för förskolan. Dock samarbetar all personal runt både pedagogiska inslag som bokläsning, pedagogiska lekar och utflykter. Utöver detta finns praktiska inslag som pedagogisk måltid tillsammans med barnen, ha kontakt med föräldrar, ordna föräldramöten, och dokumentera barnens utveckling.
Arbetsmiljö
Beroende på anställning ser arbetsmiljön olika ut. Det finns förskolor med flera eller få avdelningar, och det finns olika inriktningar som påverkar miljön (t.ex. Montessoriförskola eller "Ur och skur"). Det är viktigt att förskolläraren är handlingskraftig, lyhörd, flexibel och inte rädd för att rycka in där det behövs. En del av arbetstiden vistas förskolläraren också utomhus med barnen.