Lön Bergssprängare Skåne

Snittlön Bergssprängare i Skåne

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Skåne Län

Skåne län är landets sydligaste län, och bildades vid årsskiftet 1997 genom en sammanslagning av Malmöhus län och Kristianstads län.
Skåne län sammanfaller i mångt och mycket med landskapet Skåne, med undantag från Östra Karups socken som tillhör Halland.

Residensstad i länet är Malmö, vilken också är största tätort.
Länet är Sveriges tionde största till ytan, men kommer på tredje plats när det kommer till befolkning per capita.

Skåne är i övrigt känt för sina böljande öppna landskap och utbredda odlingsmarker.
Länet har även en rik historia, vilken i stora drag präglats av konflikter och krig med gränslandet Danmark, vilket man än idag märker på språket och kulturen.


Information om yrket

En bergsprängare kan vara anställd hos bygg- berg- eller anläggningsföretag. Det är också vanligt med entreprenörer inom yrkeskåren. En bergsprängare är en bergarbetare med sprängkort.

Arbetsuppgifter

Bergsprängaren arbetar med att borra och spränga bort berg vid exempelvis väg- och tunnelbyggen. Arbetet sker ovan och/eller under jord. Sprängkortet ger innehavaren behörighet att ladda och avlossa sprängningar. Bergets egen karaktär ska analyseras och kunskap i att bedöma bergmassa krävs. Sprängningen måste få den effekt som önskas så berget inte börjar rasa senare. Inför en sprängning laddas borrhål med sprängmedel och det är viktigt med rätt mängd och rätt avstånd mellan borrhålen.

Arbetsmiljö

Om sprängningen görs av okunniga personer kan det vara extremt farligt. För att minimera riskerna förbereds sprängningen i flera olika moment. Dynamiten fraktas för sig och tändarna i separata förpackningar. Det är fysiskt påfrestande med tunga lyft av dynamitlådor. Säkerheten kommer dock först och materialet får inte hamna i orätta händer. Buller, väta och kyla är stående inslag. Men yrket är omväxlande och arbetsplatserna varierar. Inte minst är det mycket spännande.

Rulla till toppen