Snittlön Fartygsbefäl m.fl. i Söderhamn
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Söderhamn
Söderhamn är en tätort som tillhör Gävleborgs län och ligger i Sverige. Söderhamn ligger nära kusten och har ca 25000 invånare. Söderhamn var i början en hamnplats för framför allt fiske, men år 1620 startades Söderhamns gevärsfaktori och då bedrevs mest vapensmide runt om i orten.
Sevärdheter i Söderhamn
Det finns mycket att se och göra i Söderhamn men framför allt finns det mycket natur och vatten att uppleva då Söderhamn är en kuststad. I Söderhamns skärgård finns det 500 öar. Här finns även Norrlands djupaste och isfria hamn, den heter Orrskär. Söderhamn bjuder även på olika evenemang året runt med bland annat konstutställningar, fotoutställningar, teaterföreställningar och musikuppträdanden. Om man vill fiska bör man besöka fiskelägret Skärså. Här finns även ett fiskemuseum som är att rekommendera.
UNESCOS världsarv
Ett av UNESCOS världsarv är hälsingegården, Erik-Anders som ligger just i Söderhamn. Denna gård samt många andra gårdar i Sverige har bevarats för dess historia och kultur. Vissa av gårdarna har bevarats av samma miljö som medeltiden. Det är verkligen en upplevelse att vakna upp i en gård med den historian som ligger bakom gården och känna att man gått tillbaka i tiden för ett ögonblick. En sevärdhet helt klart värd att besöka om man besöker Söderhamn.
Information om yrket
Fartygsbefäl leder arbetet ombord på ett fartyg. De har ansvar för besättningen, passagerarna och lasten. Arbetsuppgifterna skiljer sig mycket beroende på vilken typ av fartyg det är, antalet passagerare och typen av last. Fartygsbefälet måste vara en person som är intelligent, bra på problemlösning och en duktig ledare. För att bli fartygsbefäl behöver man gå en treårig högskoleutbildning till sjökapten. Dessutom behövs ett godkänt läkarintyg som bekräftar att man bland annat har fungerande färgseende och hörsel.
Arbetsuppgifter
Fartygsbefälet är fartygets arbetsledare. Den främsta arbetsuppgiften är att leda och motivera besättningen. Vidare ingår en del administrativt arbete, exempelvis möten med andra arbetsledare eller kontakt med hamnar och kustbevakning.
Arbetsmiljö
Fartygsbefäl arbetar ombord på fartyg, tiden man spenderar på fartyget varierar, allt från enstaka dagar till flera månader. Detta kan vara påfrestande både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att man inte blir sjösjuk lätt. Däremot är det ett varierande arbete, med mycket social interaktion.