Snittlön Fiskodlare i Söderhamn
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Söderhamn
Söderhamn är en tätort som tillhör Gävleborgs län och ligger i Sverige. Söderhamn ligger nära kusten och har ca 25000 invånare. Söderhamn var i början en hamnplats för framför allt fiske, men år 1620 startades Söderhamns gevärsfaktori och då bedrevs mest vapensmide runt om i orten.
Sevärdheter i Söderhamn
Det finns mycket att se och göra i Söderhamn men framför allt finns det mycket natur och vatten att uppleva då Söderhamn är en kuststad. I Söderhamns skärgård finns det 500 öar. Här finns även Norrlands djupaste och isfria hamn, den heter Orrskär. Söderhamn bjuder även på olika evenemang året runt med bland annat konstutställningar, fotoutställningar, teaterföreställningar och musikuppträdanden. Om man vill fiska bör man besöka fiskelägret Skärså. Här finns även ett fiskemuseum som är att rekommendera.
UNESCOS världsarv
Ett av UNESCOS världsarv är hälsingegården, Erik-Anders som ligger just i Söderhamn. Denna gård samt många andra gårdar i Sverige har bevarats för dess historia och kultur. Vissa av gårdarna har bevarats av samma miljö som medeltiden. Det är verkligen en upplevelse att vakna upp i en gård med den historian som ligger bakom gården och känna att man gått tillbaka i tiden för ett ögonblick. En sevärdhet helt klart värd att besöka om man besöker Söderhamn.
Information om yrket
I Sverige är det främst regnbågslax som odlas men även andra laxfiskar och ål förekommer. Förutom matfisk odlas fisk för utsättning och vidareuppfödning. Själva fiskodlingen sker i dammar, sjöar eller hav och företagen inom vattenbruk är ofta små.
Arbetsuppgifter
Framförallt är det ett praktiskt arbete med skötsel av fisken i dess olika stadier men även administrativt arbete som marknadsföring och ansökningar om olika tillstånd förekommer.
Från rom till slakt är det många olika arbetsuppgifter som fiskodlare. Utfodring, hälsokontroller, vattenanalyser och underhåll av det maskinella liksom packning och transport efter slakt är några av alla moment som förekommer på en fiskodling. En åtgärdsplan gällande biosäkerhet och hygien ska finnas framtagen tillsammans med en veterinär eller djurhälsoinspektör. En person eller organisation godkänd av jordbruksverket måste ansvara för hälsoövervakningen på odlingen.
Arbetsmiljö
Arbetet kan stundtals vara tungt och riskfyllt. Vid fiskodling används en del kemikalier varav några kan vara hälsofarliga. Då arbetet sker nära vatten finns risk för drunkning om det exempelvis saknas tillräckligt höga skyddsstaket.