Snittlön Barnskötare i Staffanstorp
- Män 2023: 25700/mån
- Kvinnor 2023: 26900/mån
- Medel 2023: 26800/mån
Staffanstorp
Staffanstorp är en tätort som tillhör Skånes län och ligger i Sverige. Staffanstorp har cirka 25.000 invånare. Staffanstorp expanderar och det finns många förskolor och skolor. Dock finns det inte så mycket arbeten då många av invånarna pendlar till närliggande städer för att jobba. Men Malmö och Lund ligger väldigt nära Staffanstorp och dessutom har man pendlingsavstånd till Danmark som också erbjuder mycket arbeten. Staffanstorp är perfekt för den som vill bo i en lantlig miljö men ändå i centrum och samtidigt inte har några problem att pendla till eventuella arbeten.
Sevärdheter i Staffanstorp
Staffanstorp är rikt på natur, för den som älskar naturen. Det finns både naturreservat, nationalparker och parker. Skrylle naturreservat är en del av Dalby Söderskogs nationalpark. Upplev naturen och ta en vandring i denna fantastiska nationalpark, det finns fina promenadstråk och uppställda grillplatser om man vill ta en liten grillpaus. Det finns också flera stenbrott i området som måste ses.
Staffanstorp och järnvägsstation
Förr hade Staffanstorp en järnvägsstation. Den finns dock kvar men används inte, istället finns det en restaurang där. Man får ta sig till Lund eller Hjärup, där ligger de närmsta järnvägsstationerna. Det finns en godsbana men för närvarande trafikeras den inte. Det finns önskemål om att återuppta banan men än så länge finns inget beslut på om den ska återupptas eller läggas ned.
Information om yrket
Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.
Arbetsmiljö
På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.
Arbetsuppgifter
Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.