Snittlön SOS-operatörer m.fl. i Stockholm
- Män 2023: 32100/mån
- Kvinnor 2023: 32200/mån
- Medel 2023: 32200/mån
Stockholm
Stockholm är Sveriges största stad och huvudstad med nästan 1 miljon invånare. I Stockholm finns det gott om jobb för lågutbildade men framför allt för högutbildade. Det finns många tech-företag i staden och nästan alla svenska finans-bolag finns i Stockholm.
Det är dyrt att bo i centrala Stockholm vilket gör att det till stor del bor människor med hög utbildning i och runt om stadskärnan. Det gör också att många nya startups grundas i Stockholm eftersom det är där man enklast får tag i kompetent arbetskraft.
I en artikel från 2016 skriver DN att runt 10% av alla i Stockholms kommun arbetar med något relaterat till IT.
Lönenivåer
Lönenivån i stockholm är den högsta i Sverige eftersom efterfrågan på kompetent arbetskraft är som störst där inom högavlönade yrken.
Information om yrket
SOS-operatörer är den första kontakten när någon ringer larmcentralen, alltså 112. De måste snabbt bilda sig en uppfattning om situationen och vidta korrekta åtgärder.
Arbetsuppgifter
Som SOS-operatör svarar man i telefon för larmcentralen. Många av de som ringer är upprörda eller i chock så det gäller att hålla lugnet och visa empati. Arbetsuppgifter inkluderar att få en bild av situationen, ställa rätt frågor och ta personliga uppgifter. Man måste sedan göra en bedömning om det behövs ambulans, brandkår eller polis på plats. SOS-operatörer utbildas på plats men det är meriterande om man har någon form av medicinsk utbildning.
Arbetsmiljö
En SOS-operatör arbetar på någon av de 16 larmcentraler som finns runtom i Sverige. Man kan jobba både dag och natt då linjerna måste hållas öppna dygnet runt. Man är aldrig själv utan sitter tillsammans med flera andra anställda. Jobbet kan ibland vara mentalt krävande när man tvingas ta emot jobbiga samtal.