Lön Slaktare och styckare m.fl. Strängnäs

Snittlön Slaktare och styckare m.fl. i Strängnäs

  • Män 2022: 34800/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 34700/mån

Strängnäs

Strängnäs ligger i Sörmland och har med sin närhet till Stockholm en stadigt växande befolkningen. Staden växer så mycket att det råder bostadsbrist och med det har kommunerna ett ständigt bostadsbehov att arbeta med, även om Strängnäs främst överlåter det åt privata bolag. Dock arbetar invånarna inte bara i Stockholm utan också i de många andra större städer som ligger inom pendlingsavstånd.

Företagsklimatet i Strängnäs ses som "genomsnittligt" och kommunen räknas som den 44:e bästa i landet, vilket är en förbättring, och kommunen har klättrat på denna ranking några år i rad. Kommunen är inte heller nöjd med plats 44 utan strävar efter att ta ytterligare några placeringar. I kommunen finns det över 3 000 företag inom spridda branscher men med övervikt på tjänsteföretag. Den biotekniska industrin är oerhört betydelsefull för kommunen och att Pfizer har nyinvesterat i en ny produktionsanläggning betyder mycket, bland annat att Strängnäs stärks som etableringsort. Andra stora företag, nationella som internationella, som investerat i produktionsanläggningar är SFS Intex, Skanska och Leine & Linde.

Strängnäs kommun har mängder av sevärdheter och natursköna platser och de historiska lämningarna är oftast väldigt nära. Många lockas att besöka till exempel Gripsholms slott med statens porträttsamling i Mariefred och Strängnäs domkyrka samt att promenera längs gator som funnits i "evinnerlig tid".


Information om yrket

Slaktare och styckare kan antingen driva mindre slakterier på till exempel gårdar, eller arbeta på större slakterier. På de mindre gårdsslakterierna förekommer i regel slakt och styckning av både vilda och tama djur.

Arbetsuppgifter

Slaktarens uppgift är att avliva och avbloda djuret innan det ska styckas. Djuret ska också flås. Styckaren delar sedan djurkroppen i mindre bitar som sedan packas in och skickas vidare. Styckaren kan antingen grovstycka djuret och bara dela köttet i större bitar, eller finstycka och märka upp varje köttbit för sig.

Arbetsmiljö

I arbetsmiljön förekommer en del blod, djurkroppar och det är ofta kallt för att köttet ska behålla sin fräschet och för att det ska vara dugligt för konsumenten. Det förekommer höga ljud, och tunga lyft. Kranar, liftar och andra lyfthjälpmedel underlättar dock. På större slakterier förekommer också bensågar och maskiner som underlättar styckning och slakt. Hygienkraven är strikta både på stora och små slakterier.

Rulla till toppen