Snittlön Slaktare och styckare m.fl. i Svedala
- Män 2023: 33800/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 33800/mån
Svedala
Svedala är en tätort som tillhör Skåne län och ligger i Sverige. Svedala har cirka 20.000 invånare. Man kan tro att man pratar om Sverige när man pratar om Svedala då Sverige sedan gammalt ofta kallas för Svedala, men det finns alltså också en ort som heter Svedala. Svedala var tidigare en järnvägsknut men lades sedan ned år 1960. Svedala startade en del butiker och därmed blev området också alltmer populärt. Men liksom andra orter har även Svedala varit en industriort. Företaget Sandvik SRP startade år 1882 och tillverkade först jordbruksmaskiner men efter att teglet blev en viktig tillgång så började man tillverka maskiner ämnade till tegel. Verksamheten står kvar i Svedala idag men de tillverkar istället stenkrossar, främst till gruvorna men också för att krossa sten och mineraler.
Sevärdheter i Svedala
I Svedala finns det många fornlämningar och mycket sevärdheter. Det finns till exempel kyrkor och slott samt minnesstenar. Men förutom det finns det även rikligt med natur och event. Ett event som görs varje år är musikfestivalen Sommarrocken Svedala. Det har blivit det största återkommande eventet i Sverige. Festivalen började arrangeras år 1987 och har sedan dess återkommit och varit mycket populär. 2013 hade festivalen hela 250.000 besökare under de tre dagar som den pågick.
Information om yrket
Slaktare och styckare kan antingen driva mindre slakterier på till exempel gårdar, eller arbeta på större slakterier. På de mindre gårdsslakterierna förekommer i regel slakt och styckning av både vilda och tama djur.
Arbetsuppgifter
Slaktarens uppgift är att avliva och avbloda djuret innan det ska styckas. Djuret ska också flås. Styckaren delar sedan djurkroppen i mindre bitar som sedan packas in och skickas vidare. Styckaren kan antingen grovstycka djuret och bara dela köttet i större bitar, eller finstycka och märka upp varje köttbit för sig.
Arbetsmiljö
I arbetsmiljön förekommer en del blod, djurkroppar och det är ofta kallt för att köttet ska behålla sin fräschet och för att det ska vara dugligt för konsumenten. Det förekommer höga ljud, och tunga lyft. Kranar, liftar och andra lyfthjälpmedel underlättar dock. På större slakterier förekommer också bensågar och maskiner som underlättar styckning och slakt. Hygienkraven är strikta både på stora och små slakterier.