Lön Barnskötare Umeå

Snittlön Barnskötare i Umeå

  • Män 2022: 24400/mån
  • Kvinnor 2022: 25900/mån
  • Medel 2022: 25700/mån

Umeå

Umeå ligger i norra Sverige i Västerbotten och är med sina 88 000 + invånare den 13:e största staden i landet. Umeå är en stor studentstad men staden har också god tillgång på arbete. De branscher som står främst i fokus är IT, skog och verkstad samt forskningsbaserade bioteknikindustrier. Det finns alltså en bra mix av jobb för högutbildade och sådana som vill arbeta "på golvet". Umeå nådde även en tredjeplacering när Sveriges mest företagsamma kommun rankades år 2014.

I Umeås mysiga stadskärna hittar du flertalet restauranger och butiker. Här kan du ständigt hitta lediga tjänster eftersom omsättningen på personal är hög.

Stadens vanligaste yrken

Den offentliga sektorn är den överlägset största arbetsgivaren i Umeå och det är undersköterskor och hemtjänst som toppar listan. Detta följs av vårdbiträden och grundskollärare. Dessa yrken dominerar av kvinnor medan män arbetar med IT och inom skog och verkstad.

Andra populära yrken i Umeå är personliga assistenter och och vårdare eller boendestödjare som det också kallas.

Universitet och skolor

Umeå universitet är det främsta i staden och ligger granne med Sveriges lantbruksuniversitet. De har också filialer i städer som Lycksele, Örnsköldsvik och Skellefteå. Förutom universitetet kan du studera på bland annat följande:

  • Arkitekthögskolan
  • Designhögskolan
  • Idrottshögskolan


Information om yrket

Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.

Arbetsmiljö

På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.

Arbetsuppgifter

Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.

Rulla till toppen