Lön Laboratorieingenjörer Umeå

Snittlön Laboratorieingenjörer i Umeå

  • Män 2022: 36800/mån
  • Kvinnor 2022: 34000/mån
  • Medel 2022: 35400/mån

Umeå

Umeå ligger i norra Sverige i Västerbotten och är med sina 88 000 + invånare den 13:e största staden i landet. Umeå är en stor studentstad men staden har också god tillgång på arbete. De branscher som står främst i fokus är IT, skog och verkstad samt forskningsbaserade bioteknikindustrier. Det finns alltså en bra mix av jobb för högutbildade och sådana som vill arbeta "på golvet". Umeå nådde även en tredjeplacering när Sveriges mest företagsamma kommun rankades år 2014.

I Umeås mysiga stadskärna hittar du flertalet restauranger och butiker. Här kan du ständigt hitta lediga tjänster eftersom omsättningen på personal är hög.

Stadens vanligaste yrken

Den offentliga sektorn är den överlägset största arbetsgivaren i Umeå och det är undersköterskor och hemtjänst som toppar listan. Detta följs av vårdbiträden och grundskollärare. Dessa yrken dominerar av kvinnor medan män arbetar med IT och inom skog och verkstad.

Andra populära yrken i Umeå är personliga assistenter och och vårdare eller boendestödjare som det också kallas.

Universitet och skolor

Umeå universitet är det främsta i staden och ligger granne med Sveriges lantbruksuniversitet. De har också filialer i städer som Lycksele, Örnsköldsvik och Skellefteå. Förutom universitetet kan du studera på bland annat följande:

  • Arkitekthögskolan
  • Designhögskolan
  • Idrottshögskolan


Information om yrket

En laboratorieingenjör arbetar med att analysera och kontrollera olika kemiska produkter i ett laboratorium. Som laboratorieingenjör kan man arbeta i flera olika typer av laboratorier, exempelvis inom läkemedelsframställning, forskning, pappersindustrin eller vid universitet och högskolor. Arbetet är flexibelt och intellektuellt stimulerande. För att bli laboratorieingengör krävs någon typ av högskoleutbildning inom kemi, biokemi, biomedicin eller liknande.

Arbetsuppgifter

Som laboratorieingenjör planerar och utvecklar man analysmetoder, som man sedan utför. Man arbetar mycket med avancerade analysmaskiner och datorteknik. Många av analyserna och kontrollerna utförs ofta för att kontrollera vad som finns i vissa produkter, eller för att kvalitétstesta det som framställs. När analyserna är färdiga sammanställer laboratorieingenjören resultaten av dessa i en rapport.

Arbetsmiljö

Laboratorieingenjörer arbetar i laboratorium, som tidigare nämnt finns på många olika platser i samhället. I ett laboratorium finns alltid risker, såsom frätande och brandfarliga kemikalier. Det är därför viktigt att alltid använda säkerhetsutrustning korrekt. Yrket som laboratorieingenjör involverar mycket samarbete med andra yrkesgrupper i laboratoriet, såsom kemister, biologer och laboratorietekniker.

Rulla till toppen