Lön Systemtestare och testledare Umeå

Snittlön Systemtestare och testledare i Umeå

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Umeå

Umeå ligger i norra Sverige i Västerbotten och är med sina 88 000 + invånare den 13:e största staden i landet. Umeå är en stor studentstad men staden har också god tillgång på arbete. De branscher som står främst i fokus är IT, skog och verkstad samt forskningsbaserade bioteknikindustrier. Det finns alltså en bra mix av jobb för högutbildade och sådana som vill arbeta "på golvet". Umeå nådde även en tredjeplacering när Sveriges mest företagsamma kommun rankades år 2014.

I Umeås mysiga stadskärna hittar du flertalet restauranger och butiker. Här kan du ständigt hitta lediga tjänster eftersom omsättningen på personal är hög.

Stadens vanligaste yrken

Den offentliga sektorn är den överlägset största arbetsgivaren i Umeå och det är undersköterskor och hemtjänst som toppar listan. Detta följs av vårdbiträden och grundskollärare. Dessa yrken dominerar av kvinnor medan män arbetar med IT och inom skog och verkstad.

Andra populära yrken i Umeå är personliga assistenter och och vårdare eller boendestödjare som det också kallas.

Universitet och skolor

Umeå universitet är det främsta i staden och ligger granne med Sveriges lantbruksuniversitet. De har också filialer i städer som Lycksele, Örnsköldsvik och Skellefteå. Förutom universitetet kan du studera på bland annat följande:

  • Arkitekthögskolan
  • Designhögskolan
  • Idrottshögskolan


Information om yrket

För att kunna arbeta som systemtestare eller testledare krävs en eftergymnasial utbildning. Oftast är systemtestare/testledare civilingenjörer eller systemutvecklare i botten. De kan vara anställda på små eller stora företag, i både offentlig och privat regi.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en systemtestare/testledare är att testköra nya datorsystem innan dess att de ska implementeras ute på marknaden. Det är systemtestaren/testledaren som planerar och leder arbetet och fördelar därför arbetsuppgifterna mellan övriga deltagande yrkesgrupper. De ska se till att systemen är logiskt konstruerade och att eventuella fel uppmärksammas och åtgärdas. Således är felrapportering en viktig del av arbetet.

Arbetsmiljö

Då systemtestaren/testledaren ska leda och fördela arbetet ställs det höga krav på god samarbetsförmåga. Vidare ska också systemtestaren/testledaren vara självgående och lösningsorienterad, då denna är ytterst ansvarig för att åtgärda eventuella fel. Det kan vara ett krävande yrke beroende på hur stort företaget är samt hur omfattande projekten är. Vidare är systemtestare/testledare ett statiskt yrke.

Rulla till toppen