Lön Åklagare Vallentuna

Snittlön Åklagare i Vallentuna

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Vallentuna

Vallentuna är en kommun i norra delen av Stockholms län och södra delen av Upplands landskap.

Den skapades 1971 då en kommunreform i Össeby landskommun avgjorde att Vallentuna skulle bli en egen kommun. Vid bildandet hade kommunen ca 7000 boenden, men byggande och befolkning ökade ordentligt då kommunen blev egen och affärscentrum skapades och bostadsbyggandet ökade.

Här bor 33 175 personer med en medelålder på 39 år. Dessa lever i ca 12500 bostäder, mestadels små hus. Vallentuna räknar med en befolkningsökning på ca 500 personer per år och anser sig vara en del av tillväxtkommunerna i Stockholms län. Av den totala befolkningen består ca 18 % av invandrade från utlandet. Kommunen satsar på att hjälpa invandrare till anpassning genom språk, skola och arbete. En stor satsning i Vallentuna beror på närheten till Arlanda flygplats där en del som bor här också arbetar.

De flesta som bor i Vallentuna pendlar till Stockholm för att arbeta och det görs företrädesvis med kollektivtrafik i form av Roslagsbanan eller med egen bil. Roslagsbanan körs av SL, Storstockholms lokaltrafik. Här finns en gymnasieskola och tolv grundskolor, övervägande med kommunal drift.

I Vallentuna centrum finns möjlighet till shopping, fika och restaurangbesök.
Dess vackra natur utgör också en källa till glädje och närheten till Stockholms city gör att man lätt hittar på vad man än kan tänkas vilja.


Information om yrket

Åklagare är en skyddad yrkestitel. En åklagare är en tingsmeriterad jurist. Åklagaren är anställd hos Åklagarmyndigheten med uppgift att leda polisens brottsutredningar och när tillräckliga bevis finns för att brott har begåtts ansöka om åtal i domstol för att få till en fällande dom.

Åklagarens arbetsuppgifter

En åklagare har till uppgift att vara förundersökningsledare i de allra flesta polisutredningar. Åklagarens roll är då att fatta beslut om utredningsåtgärder i syfte att kunna utreda om ett brott har begåtts och säkra bevis om vem som har gjort sig skyldig till brottet. Det är åklagarens uppgift att fatta beslut om anhållande och att ansöka hos Tingsrätten om att en person ska bli häktad om lagens krav är uppfyllda för det.

Arbetsmiljön

Åklagare är statligt anställda tjänstemän som har ett gott försäkringsskydd vad gäller arbetsrelaterade skador. Men arbetet kan stundtals vara betungande och stressigt, en åklagare kan behöva arbeta obekväma arbetstider på grund av att brottsbekämpning bedrivs dygnet runt.

Rulla till toppen