Snittlön Lantmätare i Vänersborg
- Män 2023: 46800/mån
- Kvinnor 2023: 43800/mån
- Medel 2023: 45300/mån
Vänersborg
Vänersborg ligger vid Vänern i Västra Götaland och är regionens huvudort. Staden kallas i folkmun ofta "Lilla Paris". I kommunen bor knappt 40 000 invånare, men genom samarbeten med städerna Trollhättan, Uddevalla och Lysekil vill man uppnå målet att dessa kopplas ihop till ett enda stort område för boende, arbete, näringsliv, utbildning och service. Stadens utveckling har historiskt gynnats av bland annat hantverk, handel och sjöfart. Idag spelar teknologi, IT, elektronik och tjänstesektorn en större roll. Det finns ca 3 000 registrerade företag, varav merparten är mindre företag. Offentlig förvaltning är dock också en sektor av stor vikt för staden. Vänersborg är säte för regionfullmäktige och för Vänersborgs tingsrätt, som dessutom är en mark- och miljödomstol.
I Vänersborgs centrum finns ca 60 mysiga butiker, restauranger och caféer. Staden erbjuder ett stort kulturliv med olika evenemang som exempelvis Aqua Blå-festivalen och Oktobermarknaden.
Stadens vanligaste yrken
De vanligaste yrkena i staden är undersköterska, grundskole- eller förskolelärare och fritidspedagog. 48 % jobbar inom offentlig verksamhet, medan handel, bygg och tillverkning står för vardera 8 % av arbetsmarknaden.
Utbildning
I Vänersborg finns ingen högskola eller universitet, men det tar bara 15 minuter med bil att ta sig till Trollhättan och Högskolan Väst. Denna högskola erbjuder 27 program på grundnivå och 17 program på avancerad nivå. Den har ca 17 500 inskrivna studenter. I Vänersborg erbjuds dock vuxenutbildning och SFI-kurser genom Vuxenutbildningen Vänersborg.
Information om yrket
Att jobba som lantmätare handlar om geografisk information på olika sätt och hur marken ska användas och förädlas. All mark är indelad i fastigheter, det kan vara allt från bebyggda tomter till skogsmark, och man beslutar om indelningen av dessa. En lantmätare behöver därför kunskaper i både teknik, juridik och ekonomi.
Arbetsuppgifter
Lantmätaren har många arbetsuppgifter. De hjälper till när fastighetsgränser ska dras och beslutar hur avstyckningen ska göras och ger råd vid förhandlingar om det är oklart var gränserna går. Sådana tjänster efterfrågas bland annat av privatpersoner, kommuner och företag. De planerar också flygfotograferingar och utvärderar fotona, de utför mätningar och sammanställer mätdata samt framställer och uppdaterar kartor. Lantmätare jobbar ofta på Lantmäteriet, myndigheten med ansvar för bland annat geografisk information och fastighetsindelning, men även i kommuner och för företag.
Utbildningar
Det finns utbildningar till lantmätare på universitet, högskolor och yrkeshögskolor på både kandidat-, magister- och masternivå och med olika intresseinriktningar för olika slags lantmätare.