Snittlön Arkeologer och specialister inom humaniora m.m. i Värmlands
- Män 2023: 43300/mån
- Kvinnor 2023: 42700/mån
- Medel 2023: 43000/mån
Värmlands län
Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.
Information om yrket
En arkeolog är oftast anställd vid lokala museum, vid den svenska statens historiska museer eller av privata företag.
Arbetsuppgifter
En arkeolog är en person som arbetar med att studera materiella rester från förgångna samhällen. De undersöker, inventerar, kategoriserar, handlägger, analyserar och dokumenterar olika fynd som hittas vid utgrävningar. När ett fynd analyseras av en arkeolog får vi veta hur gammalt fyndet är, vart det kommer ifrån och vad det kan ha används till. Fynden kan vara allt ifrån smycken, delar av bostäder, vapen, redskap till rester av djur och människor. Andra arbetsuppgifter som en arkeolog kan ha är att fotografera och göra ritningar. En arkeolog kan välja att special-inrikta sig på till exempel marin arkeologi eller medeltida arkeologi.
Arbetsmiljö
En arkeologs arbetsmiljö kan variera eftersom det både kan innefatta att arbeta ute på fält till att analysera fynd. Idag utbildas fler arkeologer än vad det finns jobb så är det många som behöver utbilda sig vidare eller ha osäkra anställningar där man hoppar mellan uppdragen.