Snittlön Civilingenjörsyrken inom kemi och kemiteknik i Värmlands
- Män 2023: 53400/mån
- Kvinnor 2023: 48100/mån
- Medel 2023: 50900/mån
Värmlands län
Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.
Information om yrket
Civilingenjörer inom kemi och kemiteknik har kunskaper i kemi, matematik och teknik, en kombination som efterfrågas inom näringslivet. Kemi är läran om material och dess egenskaper och kemiteknik är tillämpningen av kemikunskaperna för att designa produkter och processer. Kemiingenjörerna har alltså kunskaper om allt från molekyler till tekniska system.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna för kemiingenjörer varierar. Det kan handla om att utveckla nya miljövänliga material och produkter och att ta fram hållbara, säkra och ekonomiska tillverkningsprocesser. Många arbetar med ledning och drift av anläggningar medan andra arbetar med miljöfrågor, marknadsföring, försäljning eller forskning. Några specialiseringar är analytisk kemist och produktspecialist.
Utbildning och arbetsplatser
En civilingenjörsutbildning inom kemiteknik är på fem år. Sedan kan man få jobb inom många olika branscher beroende på vilken inriktning man valt. Kemiingenjörer efterfrågas bland annat inom läkemedels-, livsmedels-, elektronik- samt massa- och pappersindustrin, men de kan också jobba inom myndigheter och förvaltningar.