Snittlön Smeder i Värmlands
- Män 2022: ../mån
- Kvinnor 2022: ../mån
- Medel 2022: ../mån
Värmlands län
Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.
Information om yrket
En smed arbetar vanligtvis i smidesverkstäder. Som smed kan man också arbeta på en byggarbetsplats eller i en fabrik. Smeder jobbar med att tillverka olika produkter i metall, till exempel järn, aluminium eller rostfritt stål. Det är ett hantverksyrke med mycket gamla anor.
Arbetsuppgifter
Det finns flera olika typer av smeder. En konstsmed arbetar med att skapa estetiskt tilltalande metalldetaljer för exempelvis byggnader. Dessa kan ses som en typ av formgivare. Industrismeder och byggnadssmeder, däremot, har som uppgift att tillverka hållfasta metallkomponenter till byggnader och maskiner.
Arbetsmiljö
Konstsmeder arbetar oftast i mindre smidesverkstäder. Här är miljön oftast lugn, med få medarbetare och små lokaler. Konstsmeder är vanligtvis egenföretagare. Industrismeder arbetar i fabriker. Här kan miljön vara mer högljudd och stressande. Man har många arbetskamrater, och det finns maskiner i bakgrunden som låter mycket. Det är inte ovanligt med dålig luftkvalité. Byggnadssmeder har en liknande arbetsmiljö, fast utomhus. Som smed arbetar man med mycket varma material, och måste därför alltid ha ett säkerhetstänk. Det är dock ett stimulerande jobb, både fysiskt och mentalt!