Snittlön Specialistofficerare i Värmlands
- Män 2022: ../mån
- Kvinnor 2022: ../mån
- Medel 2022: ../mån
Värmlands län
Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.
Information om yrket
Arbetsuppgifterna för en specialistofficer är att vägleda och se till att olika förband har den utbildning som behövs. En specialistofficer kan ha fem olika grader som är sergeant, översergeant, fanjunkare, förvaltare och regementsförvaltare där sergeant är den lägsta befattningsgraden. En specialistofficer har byggt vidare på sina tidigare yrkesskickligheter. Det finns 12 olika områden en specialistofficer kan finnas inom exempelvis markstrid, sjöstrid eller luftstrid.
Arbetsuppgifter
Att vara specialistofficer innebär att ansvara över militära kompetenser, delta i olika stridssituationer och se till att de högre chefernas beslut tillämpas och följs. Arbetsuppgifterna består bland annat av att se till att gruppbefäl, soldater och sjömän får den utbildning och övning som krävs för att kunna utföra sina uppdrag på bästa möjliga sätt. Det kan handla om stridssituationer eller andra uppdrag.
Arbetsmiljö
Arbetsmiljön för en specialistofficer varierar mycket. Det kan vara på ett kontor ena dagen och på ett fjäll eller i öknen andra dagen. Arbetsmiljön är också utmanande och i vissa fall krävande.