Lön Farmakologer och biomedicinare Västernorrlands

Snittlön Farmakologer och biomedicinare i Västernorrlands

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Västernorrlands län

Västernorrlands län består av 10 kommuner och ligger i Norrland med Finland på andra sidan av Bottniska viken. Den största tätorten i länet är Sundsvall men det är Härnösand som är länets residensstad trots att det är länets tredje största tätort. Ytan på länet är ungefär 21 684 km² och befolkningen var 245 453 år 2019. Västernorrlands läns vapen har en blå bakgrund. På vänstra sidan är det tre silvriga laxar med röda fenor. På högra sidan är det vågor i blått, silver, rött, silver och till sist blått. Några populära sevärdheter i Västernorrlands län är Skuleskogens nationalpark, Ulvöarna, Ådalen, Ytterlännas gamla kyrka samt Härnösands bilmuseum.


Information om yrket

Både farmakologer och biomedicinare arbetar med läkemedel och läkemedelsutveckling. För både farmakologer och biomedicinare är läkemedelsindustrin den vanligaste arbetsplatsen men det är även vanligt att de jobbar på sjukhus och forskar.

Arbetsuppgifter

En farmakolog arbetar med att studera läkemedels verkan i kroppen och vad de får för effekt. Det finns olika inriktningar och specialistområden som till exempel toxikolog och farmakoterapeut.
En biomedicinare studerar hur kroppen fungerar och sjukdomar uppstår och jobbar utifrån detta med att forska och framställa ett läkemedel.
Forskning och utveckling är en stor del för båda arbetsgrupperna, vilket innebär en del experiment och att testa nya hypoteser.

Arbetsmiljö

En laboratoriemiljö är vanlig arbetsplats för både biomedicinaren och farmakologen. Laboratoriemiljön kräver att den som arbetar där har den skyddsutrustning som krävs, arbetar på ett korrekt sätt för att det inte ska bli någon kontaminering och dokumenterar sitt arbete. Men farmakologer och biomedicinare kan även arbeta på myndigheter där de har en mer teoretisk roll som experter.

Rulla till toppen