Lön Bangårdspersonal Västra Götalands

Snittlön Bangårdspersonal i Västra Götalands

  • Män 2022: 34500/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 34500/mån

Västra Götalands län

Västra Götalands län ligger i sydvästra Sverige och är med sina 49 kommuner Sveriges näst största län. Av de ca 1,7 miljoner invånarna, bor ca 580 000 i residensstaden Göteborg. Inom länet finns flera naturreservat och nationalparker, såsom Saltö och Brunsbo Äng, samt Tresticklan och Kosterhavets nationalpark. Några exempel på länets historiska sevärdheter är Bohus Fästning, Mölndals Kvarnby och Hedareds stavkyrka. Här finns även Sveriges största nöjespark, Liseberg.
Det finns även ett flertal olika universitet och högskolor inom länet, varav Göteborgs Universitet och Chalmers tekniska högskola är två exempel. Förutom Västra Götalandsregionen samt kommunerna är Volvo Personvagnar, Samhall Aktiebolag och Postnord några av länets största arbetsgivarna.


Information om yrket

Att arbeta som bangårdspersonal går ut på att koppla och koppla isär tågvagnar, men även att hjälpa lokförare med säkerhetskontroller av tågen. Yrkesgruppen är ganska liten i Sverige idag, och det är hyfsat lätt att få jobb som bangårdspersonal.

Arbetsuppgifter

Som bangårdsarbetare är man en essentiell del av den svenska järnvägstrafiken. De viktigaste uppgifterna man utför är att koppla isär tågvagnar och sedan växla ihop dem med nya tågvagnar eller lok, för att se till så att vagnarna hamnar på rätt destination. Man har även ansvar för att utföra säkerhetskontroller på tågen, såsom bromskontroller eller olika typer av funktionskontroller.

Arbetsmiljö

Bangårdsarbetarens arbetsplats är bangården, dit godståg och vagnar anländer från hela Sverige, och ibland även utlandet. Större delen av arbetsdagen spenderas utomhus, och man får dagligen måttlig motion i yrket som bangårdspersonal. Arbetet sker till stor del i team och enligt tidtabeller. Arbetstiderna kan variera, och skiftarbete är inte ovanligt.

Rulla till toppen