Lön Lokförare Västra Götalands

Snittlön Lokförare i Västra Götalands

  • Män 2022: 42500/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 42500/mån

Västra Götalands län

Västra Götalands län ligger i sydvästra Sverige och är med sina 49 kommuner Sveriges näst största län. Av de ca 1,7 miljoner invånarna, bor ca 580 000 i residensstaden Göteborg. Inom länet finns flera naturreservat och nationalparker, såsom Saltö och Brunsbo Äng, samt Tresticklan och Kosterhavets nationalpark. Några exempel på länets historiska sevärdheter är Bohus Fästning, Mölndals Kvarnby och Hedareds stavkyrka. Här finns även Sveriges största nöjespark, Liseberg.
Det finns även ett flertal olika universitet och högskolor inom länet, varav Göteborgs Universitet och Chalmers tekniska högskola är två exempel. Förutom Västra Götalandsregionen samt kommunerna är Volvo Personvagnar, Samhall Aktiebolag och Postnord några av länets största arbetsgivarna.


Information om yrket

Lokförare eller tågförare kör en mängd olika spårbunden trafik på järnvägsräls. Det kan vara gods, fjärr- och pendeltrafik med passagerare ombord eller malmtåg från LKAB i Norrland. Det kan även förekomma växlingsarbeten med radiostyrda lok, som en del av arbetsuppgifterna.

Arbetsbeskrivning av lokföraryrket

Ansvaret för att tåget körs säkert, mjukt och håller hastighetsföreskrifter ligger på lokföraren. Det är alltid lokföraren med övrig personal på tåget som bär det yttersta ansvaret för att säkerheten ombord är garanterad för passagerarna. Innan avresa är det lokförarens ansvar att färdigställa loket, kontrollera all teknisk utrustning, bromsarna och att samtliga föreskrifter följs. Informationen om eventuella tidsförändringar, reperationer eller hastighetsförändringar längs banan skall ges till passagerare av lokförare och övrig tågpersonal.

Arbetstid

Oregelbundna arbetstider är en lokförares vardag. Tågen går inte kl. 08.00 -15.00 utan dygnet runt och i stort sett alla dagar om året. Relativt ofta sker övernattningar på annan ort och även helgarbete. Eftersom en lokförare innehar en relativt fixerad och begränsad rörelseposition, mestadels sittande, kan lokförare få belastningsbesvär på framför allt rygg, nacke och axlar.

Rulla till toppen