Lön Ekonomiassistenter m.fl. Växjö

Snittlön Ekonomiassistenter m.fl. i Växjö

  • Män 2023: 36200/mån
  • Kvinnor 2023: 35400/mån
  • Medel 2023: 35500/mån

Växjö

Växjö ligger i Småland och är Sveriges 19:e största stad med cirka 70 000 invånare. Det är en blomstrande stad som bjuder på arbete både för de med hög- och låg utbildning. Växjö är omringat av skog och därför en viktig knutpunkt för näringslivet. Det finns en rad olika företag inom elektroteknik och maskinteknik. I Växjö finns även det stora shoppingcentrumet Grand Samarkand med en rad olika butiker samt Videum Science Park som huserar mer än 100 olika företag inom olika branscher.

Växjö stadskärna är liten men mysig och har nyligen genomgått en större renovering. Här finns flertalet restauranger, hotell, butiker och caféer. Dessa letar alltid efter serviceinriktad personal eftersom det råder stor personalomsättning i denna bransch.

Stadens vanligaste yrken

Det vanligaste yrket i Växjö är butikspersonal. Det är inte så konstigt att Grand Samarkand röstats fram till ett av Sveriges bästa köpcentrum.

Inom den offentliga sektorn är det undersköterska som är det främsta yrket. Det är främst kvinnor som arbetar som detta medan männen dominerar inom industrin.

Universitet och utbildning

Växjö driver Linneuniversitetet tillsammans med Kalmar stad. Det är den absolut främsta skolan i staden. Här kan du bland annat läsa följande program och utbildningar:

  • Polisutbildning
  • Lärarutbildning
  • Sjöfart

Ekonomiassistent lön

Information om vår statistik

Lönestatistiken ovan är hämtad från Statistiska centralbyrån (SCB) och avser statistik som är hämtad från 2019. Statistiken hämtas från inskickade deklarationer.

Lön ekonomiassistent 2020

Lönestatistiken hämtas från deklarationer som skickas in i maj. Du kan därför inte se statistik för inkomståret 2020 än. Vi presenterar lönerna för ekonomiassistenter år 2020 så snart den finns tillgänglig.

Arbetsuppgifter ekonomiassistent

En ekonomiassistent assisterar vanligtvis andra personer som det framgår av namnet. Det kan vara en avdelning, en chef eller en eller flera personer. Men jobbet kan även innebära att du har ansvar för egna projekt och arbetsuppgifter. Vilka arbetsuppgifter du har beror på din arbetsplats och din kompetens. De vanligaste är bokföring, löneadministration, administration av anställningar, skattefrågor och olika beräkningar och siffror. Hur omfattade dina uppgifter är beror till stor del på storleken på arbetsplatsen. På vissa ställen består arbetet endast av bokföring, på andra kan dina uppgifter bestå av lite av varje.

Utbildning för att bli ekonomiassistent

Tidigare var det vanligt att en gymnasieexamen i ekonomi räckte för att arbeta som ekonomiassistent. Det har dock ändrats och idag är det vanligt att arbeta som ekonomiassistent som ett första jobb efter en yrkeshögskoleutbildning eller högskoleutbildning. Det finns många olika utbildningar att välja mellan som kan leda till ett arbete som ekonomiassistent.

Vad är en normal lön för en ekonomiassistent?

Den gröna kurvan ovan visar statistiken för den genomsnittliga lönenivån som ekonomiassistent. Vilken lön du får påverkas av din utbildning, din erfarenhet, vilket företag du arbetar för, vart i landet du arbetar, och så vidare. Att arbeta i storstadsregionerna och inom den privata sektorn ger generellt en högre lön.

Framtidsutsikter för ekonomiassistenter

Arbetsförmedlingen gör prognoser på olika yrken. För ekonomiassistenter är prognosen att det både på kort och lång sikt kommer att råda hård konkurrens om tjänsterna.

Vad kan jag göra för att öka min lön och min konkurrenskraft som ekonomiassistent?

Att ha goda kunskaper i de dataprogram som används vid till exempel löneutbetalningar och bokföring är av största vikt. Ju fler program du kan desto bättre. Goda språkkunskaper är alltid bra. Din konkurrenskraft ökar om du har en utbildning inom personal- och HR-frågor, i beteendevetenskap eller liknande. Om du vill ta ett större ansvar på din nuvarande arbetsplats kan du gå en ledarskapsutbildning.

Semesterersättning

Enligt semesterlagen har du rätt till 12% av din årslön som semesterlön. Om din arbetsplats har kollektivavtal kan din semesterlön vara högre.

Övertidsersättning

Övertidsersättning regleras i ditt kollektivavtal och innebär vanligtvis att du får 1,5 eller 2 gånger din timlön för de timmar du har blivit beordrad att arbeta utöver dina ordinarie timmar. Övertidsersättningen är inte lagstadgad utan regleras som sagt i ditt kollektivavtal. Om din arbetsplats saknar kollektivavtal ska du se till att din rätt till övertidsersättning skrivs in i ditt anställningsavtal. Det är även möjligt att avtala bort sin övertidsersättning mot fem extra semesterdagar eller något liknande.

Fackförbund för ekonomiassistenter

Det finns ett flertal fackförbund du kan vara ansluten till som ekonomiassistent. Några av dessa är:

  • Akavia
  • Akademikerförbundet
  • Finansförbundet
  • ST
  • Unionen
  • Vision
Rulla till toppen