Snittlön Piloter m.fl. i Växjö
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Växjö
Växjö ligger i Småland och är Sveriges 19:e största stad med cirka 70 000 invånare. Det är en blomstrande stad som bjuder på arbete både för de med hög- och låg utbildning. Växjö är omringat av skog och därför en viktig knutpunkt för näringslivet. Det finns en rad olika företag inom elektroteknik och maskinteknik. I Växjö finns även det stora shoppingcentrumet Grand Samarkand med en rad olika butiker samt Videum Science Park som huserar mer än 100 olika företag inom olika branscher.
Växjö stadskärna är liten men mysig och har nyligen genomgått en större renovering. Här finns flertalet restauranger, hotell, butiker och caféer. Dessa letar alltid efter serviceinriktad personal eftersom det råder stor personalomsättning i denna bransch.
Stadens vanligaste yrken
Det vanligaste yrket i Växjö är butikspersonal. Det är inte så konstigt att Grand Samarkand röstats fram till ett av Sveriges bästa köpcentrum.
Inom den offentliga sektorn är det undersköterska som är det främsta yrket. Det är främst kvinnor som arbetar som detta medan männen dominerar inom industrin.
Universitet och utbildning
Växjö driver Linneuniversitetet tillsammans med Kalmar stad. Det är den absolut främsta skolan i staden. Här kan du bland annat läsa följande program och utbildningar:
- Polisutbildning
- Lärarutbildning
- Sjöfart
Lön pilot
Vi hämtar vår lönestatistik från Statistiska centralbyrån (SCB).Hur blir man pilot
För dig som redan tidigt vet att du vill bli pilot är det bra att välja Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet på gymnasiet eftersom det utöver grundläggande behörighet för högskolestudier krävs godkända betyg i ämnen som fysik och matematik. Pilotutbildningar finns på olika yrkeshögskolor. För att bli antagen till en pilotutbildning måste du klara av vissa medicinska prov och olika lämplighetstester. Du måste bland annat ha mycket god syn. Du räknas till pilot även om du endast har ett privatflygcertifikat. Om du vill flyga på uppdrag av ett flygbolag så krävs det att du är utbildad trafikflygare. I Sverige finns det idag två stycken utbildningsanordnare som utbildar piloter med offentliga medel. Konkurrensen är dock hög eftersom de endast utbildar 20 piloter vardera om året. Dessa utbildningar är billigare än utbildningarna hos de privata aktörerna. Kontrollera hos Transportstyrelsen vilka utbildningar som är godkända. Det är också vanligt att utbilda sig utomlands.Vad arbetar en pilot med?
En transportpilot flyger flygplan och som det framgår av namnet transporterar olika saker, varor eller människor. Att vara pilot innebär mer än att flyga. Innan själva flygningen ska en färdplan tas fram. Den består bland annat av lastens vikt och hur vädret är på de ställen som ska passeras. Det är uppgifterna i färdplanen som styr autopiloten. Piloterna flyger planet manuellt under start och landning men under själva flygningen är det oftast autopiloten som håller flyghöjden och kursen. Under en flygning är det oftast två piloter, en styrman och en kapten. Det är kaptenen som fattar alla beslut, men det görs i samråd med styrmannen. Du måste arbeta ett antal år som styrman innan du kan bli kapten.Vad är en normal lön för en pilot?
Den genomsnittliga lönenivån för en pilot framgår av den gröna kurvan. Lönerna inom yrket varierar enormt beroende på hos vilket företag du arbetar, i vilket land, vilken erfarenhet du har, samt om du är styrman eller kapten.Arbetstider för en pilot
En pilot har väldigt skiftande arbetstider. Det är ofta långa arbetspass. Om du flyger internationellt innebär det jobbiga tidsomställningar men å andra sidan varvas dina arbetspass med längre ledigheter.Övertidsersättning
Att vara pilot innebär ofta mycket oregelbundna arbetstider. Vilken övertidsersättning du har rätt till regleras i ditt kollektivavtal. Även hur mycket övertid du får arbeta är reglerat i kollektivavtalet.Semestersättning
Rätten till semester och semesterersättning regleras i semesterlagen. Genom kollektivavtal eller eget avtal med din arbetsgivare kan du ha rätt till fler semesterdagar och högre ersättning än vad som är reglerat i semesterlagen.Fackförbund för piloter
Det finns flera olika fackförbund att välja mellan för piloter. Du kan bland att välja mellan:- Svenska flygbranschen som består av ett antal arbetsgivar- och branschförbund för dig som arbetar inom ett transportföretag. De har bland annat tecknat avtal med Ledarna, Unionen och Svenska transportarbetarförbundet.
- Svensk Pilotförening är medlem i de två största internationella organisationerna för piloter.