Lön Speciallärare och specialpedagoger m.fl. Blekinge

Snittlön Speciallärare och specialpedagoger m.fl. i Blekinge

  • Män 2021: 39300/mån
  • Kvinnor 2021: 42200/mån
  • Medel 2021: 41800/mån

Blekinge län

Blekinge län är landets till ytan minsta län. Länets totala yta är knappt 3 000 kvadratkilometer. Länets residensstad är Karlskrona, som också är den största tätorten i länet och en av de fem kommunerna. Övriga kommuner är Karlshamn, Olofström, Ronneby och Sölvesborg.

Blekinge län är identiskt med landskapet med samma namn, beläget i sydöstra Götaland där det angränsar till bland annat Kronobergs-, Kalmars och Skåne län. Militären har en stark ställning i länet med landets marinbas i Karlskrona och flygflottiljen F 17 i Ronneby. Det finns också en lång industritradition i länet, med stora företag som Volvo, Ericsson, ABB och SAAB.


Information om yrket

Dessa två yrkesgrupper tangerar varandra men innebär inte samma arbete. Anställningar kan se väldigt olika ut. Utbildningarna är Specialpedagogprogrammet samt Speciallärarprogrammet. Båda är på 90 poäng på universitetsnivå, på avancerad nivå, vilket innebär att man behöver ha läst en pedagogisk utbildning tidigare och ha minst tre års yrkeserfarenhet, innan man är behörig att söka utbildningarna.

Arbetsuppgifter

Specialpedagogen arbetar övergripande på organisationsnivå inom förskola/skola och stödjer personal, så att de kan arbeta med eleverna på bästa sätt. Specialpedagogen kan göra utredningar om elevers behov av stöd, skriva åtgärdsprogram (ÅP) och i vissa fall även göra specifika insatser för en elev eller mindre elevgrupper.

Specialläraren arbetar mer direkt med elever, har läst en specifik inriktning för fördjupad kunskap inom läs/skriv, matematik eller hörselnedsättning. Specialläraren arbetar vanligen inte på organisationsnivån, utan direkt mot elevgruppen, i samarbete med övrig personal. Denne kan också göra kartläggningar och ÅP.

Arbetsmiljö

Båda yrkesgrupperna arbetar inom alla skolformer. Det är viktigt att vara flexibel och stresstålig. Man kan vara anställd centralt av kommunen eller direkt på en skola.

Rulla till toppen