Lön Lokförare Mariestad

Snittlön Lokförare i Mariestad

  • Män 2022: 42100/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 41800/mån

Mariestad

Mariestad som också kallas sjöstaden är en tätort och tillhör Västergötlands län som ligger i Sverige. Mariestad kallas för sjöstaden för att den ligger vid sjön Vänern. Mariestad har ca 16000 invånare och är också känt för sin öl som heter just Mariestad. Deras bryggeri köptes upp av Spendrups år 1967 men lades sedan ner, men ölen har dock levt vidare, under Spendrups tillverkning.

Sevärdheter och aktiviteter i Mariestad

I Mariestad kan man uppleva en mängd olika aktiviteter och sevärdheter. Bland annat kan man besöka deras utomhusgalleri. Promenaden sträcker sig längs en å och man får korsa två broar, en färgglad och trevlig konstpromenad väl värd att uppleva. Konsten är skapad av konstnärer men även av unga och barn mellan åldrarna 6-15 år.

Vänern

Vänern är Sveriges största insjö och Mariestad har fått äran att ligga precis vid den. Vänern har en yta på 5650 kvadratmeter och dess volym uppgår till 153 kubikmeter. Vänern är ett populärt turistmål och gränsar mellan flera olika orter, till exempel Karlstad, Åmål eller Lidköping. Här finns våtmarker, klippor och stränder att uppleva och upptäcka men också många fiskeställen för den fiskesugne. För vandringsmänniskan är det en underbar plats att vandra på och upptäcka sjöns alla badplatser och den fantastiska naturen.


Information om yrket

Lokförare eller tågförare kör en mängd olika spårbunden trafik på järnvägsräls. Det kan vara gods, fjärr- och pendeltrafik med passagerare ombord eller malmtåg från LKAB i Norrland. Det kan även förekomma växlingsarbeten med radiostyrda lok, som en del av arbetsuppgifterna.

Arbetsbeskrivning av lokföraryrket

Ansvaret för att tåget körs säkert, mjukt och håller hastighetsföreskrifter ligger på lokföraren. Det är alltid lokföraren med övrig personal på tåget som bär det yttersta ansvaret för att säkerheten ombord är garanterad för passagerarna. Innan avresa är det lokförarens ansvar att färdigställa loket, kontrollera all teknisk utrustning, bromsarna och att samtliga föreskrifter följs. Informationen om eventuella tidsförändringar, reperationer eller hastighetsförändringar längs banan skall ges till passagerare av lokförare och övrig tågpersonal.

Arbetstid

Oregelbundna arbetstider är en lokförares vardag. Tågen går inte kl. 08.00 -15.00 utan dygnet runt och i stort sett alla dagar om året. Relativt ofta sker övernattningar på annan ort och även helgarbete. Eftersom en lokförare innehar en relativt fixerad och begränsad rörelseposition, mestadels sittande, kan lokförare få belastningsbesvär på framför allt rygg, nacke och axlar.

Rulla till toppen