Bästa fackförbundet 2024

Bästa fackförbundet 2022

Att hitta rätt fackförbund är inte alltid det enklaste. Om du skriver ordet ”fackförbund” i Googles sökmotor hittar du massor av olika förbund som är verksamma i Sverige. Alla fackförbund lovar flera olika fördelar med att bli medlem hos dem, vilket givetvis inte gör valet enklare. Vilket fackförbund bör man välja när alla låter bra? För att hitta förbundet som är bäst för dig bör du titta på flera aspekter, och i den här guiden belyser vi de viktigaste.

Bäst för tjänstemän

Sveriges största fackförbund Unionen är det bästa fackförbundet för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Besök Unionen.se för att se om du kan bli medlem med ditt yrke

✔️ Över 700 000 medlemmar
✔️ Inkomstförsäkring ingår
✔️ För tjänstemän, egenföretagare & chefer

Bäst för arbetare

Kommunal är det bästa fackförbundet för arbetare. Besök Kommunal.se för att se om du kan bli medlem med ditt yrke.

✔️ Över 500 000 medlemmar
✔️ Inkomstförsäkring ingår
✔️ För arbetare

Varför ett fackförbund?

För det första är det naturligtvis viktigt att vara införstådd med varför man egentligen ska lägga tid på att gå med i ett fackförbund. Ger det någon nytta att tillhöra ett fack eller medför det i själva verket ett mer eller mindre onödigt bortfall hundralappar varje månad? Eftersom fackförbunden är många och antalet anställa ännu fler är det inte konstigt att man kan höra skilda uppfattningar om den frågan. Det viktigaste dock här är att fackförbunden är skyldiga att fullfölja skyldigheterna de åtagit sig under villkoren som avtalats med kunderna. Därför finns det utan tvekan fördelar med att gå med i ett fackförbund, och några av de främsta fördelarna listas nedan.

Inkomstförsäkring

En av de vanligaste anledningarna till att anställda går med i ett fackförbund är inkomstförsäkringen som ofta erbjuds. Om du skulle bli av med jobbet kan du få ersättning av din a-kassa (om du är med i en sådan), men a-kassan begränsar summan du kan få.

Löneförhandling med arbetsgivare

Ett fackförbund kan också vara till hjälp om du behöver förhandla om din lön. Exakt vilken typ av hjälp du kan få varierar, men de flesta fackförbund erbjuder rådgivning samt möjligheten till en fackrepresentant som är med dig på mötet med arbetsgivaren.

Rådgivning

Som anställd kan det hända att du behöver rådgivning av olika slag, och då kan ett fackförbund komma väl tillhands.

Rättshjälp

Ibland uppstår konflikter som inte kan lösas i första taget. Då kan ärendet hamna i domstol, där det kan vara tryggt med kompetent hjälp. Det är inte alla fackföreningar som kan bistå med den typen av juridiskt stöd, men många kan hjälpa dig.

Billigare försäkringar

Som medlem i en fackförening får du ofta möjlighet att låna eller teckna olika försäkringar till rabatterade priser.

Hur hittar jag det bästa fackförbundet?

Vilket fackförbund som är bäst för dig kan variera beroende på vilket yrke du utövar eller vilken sektor du arbetar i. En del fackförbund vänder sig till anställda i den offentliga sektorn, medan andra är lämpade för dig i den privata sektorn. Det bästa är att läsa på om de olika fackförbunden för att se vilka du över huvud taget har att välja mellan. Här på Facket.net finns massor av ytterligare information kring de olika facken.

Några vanliga fackförbund

Sverige har en hel del olika fackförbund och det finns ofta flera stycken att välja bland oavsett vilken bransch du arbetar i. Några av landets största fackförbund som dessutom fått bäst betyg på diverse hemsidor listas nedan.

Unionen – Sveriges ledande fackförbund

I listan ovan står Unionen.se längst upp, och det beror på att just Unionen är landets största fackförbund. Det finns en rad olika fördelar med att vara med i just det här fackförbundet. De främsta fördelarna med Unionen är följande:

  • Inkomstförsäkring ingår i medlemspriset.
  • Unionen erbjuder marknadens lägsta pris.
  • Mångsidig rådgivning ingår, t.ex. karriärtjänster, affärsjuridisk rådgivning och personlig rådgivning.
  • Juridisk hjälp erbjuds vid behov.
  • Rabatterade priser gäller på t.ex. livförsäkring, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring, bolån, medlemslån och larm.
  • Du kan få rabatter på kryssningar (Birka Cruises och Viking Line), hotell och andra reserabatter.
  • Unionens ombudsmän, jurister, klubbföreträdare, o.s.v. finns till ditt förfogande för att ge dig maximal trygghet.

Slutord

För att hitta fackförbundet som passar dig bäst bör du titta på din individuella situation samt dina önskemål och gärna läsa så mycket som möjligt om de olika alternativen. Större fackförbund behöver inte nödvändigtvis vara bättre än mindre, men ett stort antal nöjda medlemmar tyder trots allt på många fördelar och stöd av hög kvalitet. Precis som med vilken vara eller tjänst som helst är kundnöjdheten kanske den allra viktigaste aspekten att ta i beaktande och det är en av anledningarna till att Unionen bedöms som det bästa valet för de allra flesta. Du som är intresserad av att bli medlem i en pålitlig, flexibel och kompetent fackförening kan därför se Unionen som det tryggaste alternativet.

Bästa fackförbundet 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen