Det är inte sällan att blivande studenter behöver flytta långväga för att inte behöva pendla i timmar till sin nya skola, men det är inte alla studenter som har turen att få tag på en billig studentbostad. Ibland finns det inte lämpliga studentbostäder i närheten av skolan, eller så hinner de rent av redan hyras ut. Tanken att kunna köpa en egen lägenhet kan kännas långt borta när man som student ofta inte har en jättehög inkomst och kanske endast lever på sitt studiemedel. Men den drömmen behöver inte vara bortom räckvidd, för det går att ta bolån: även som student!
Det finns många fördelar med att investera i en egen bostadsrätt istället för att hyra ett rum eller en lägenhet under studietiden, men den kanske största är helt klart att det är en investering för framtiden. Många studentbostäder tillåter inte hyresgästerna att bo kvar efter examen, men det är ett problem som inte ens finns med en egen hyresrätt.
Medlåntagare
Att gå direkt till banken och försöka få ett bolån med bara sitt studielån går oftast inte som planerat. Därför finns det en del taktiker att prova som ökar chanserna att få ett bolån som student. Ett första alternativ är att ordna en medlåntagare, alltså någon som tar lånet tillsammans med dig. Då kan banken se att det inte är en lika stor risk för dem, då du som ensam student inte har lika stor chans att kunna betala tillbaka lånet i slutändan. Det gäller dock att hitta en match där båda parter litar på varandra, för om du inte själv kan betala av och amortera så är det medlåntagaren som åker på kostnaderna. Beslutet om vem som ska betala handpenning är också en viktig sak att diskutera med sin medlåntagare då det såklart är viktigt att det hålls en god ton mellan de olika parterna.
Ta hjälp av någon annan som kan stå på lånet
Ytterligare ett alternativ är att helt enkelt överlåta låntagandet åt någon annan. Detta kan vara en släkting, en partner eller kanske en nära vän. Det blir då den andra personen som egentligen äger lånet, men med en överenskommelse kan du som student dra nytta av fördelar som lägre ränta när det är den andra personens betalningsmöjligheter som banken prövar. Precis som när man har en medlåntagare är det viktigt att vara överens om vad som gäller så att ingen känner sig missnöjd eller lurad, även om det handlar om vänner eller släkt. Det är inte att rekommendera att hamna i en tvist med sin medlåntagare eller den som tar lån åt en.
Nyttigt att tänka på
- Ta inte första bästa lån eller bank som du hittar. Prata med någon som tagit lån förr och ta del av deras kunskaper eller utnyttja en tjänst för att jämföra olika lån och erbjudanden. Ibland är det inte alltid så lätt att direkt se vilket lån som kommer passa just din situation bäst, men med en informerad och noggrann undersökning av alternativ kan man även som oerfaren student göra ett bra val.
- Fundera på hur mycket du är villig att behöva betala tillbaka. Du får inte lov att låna mer än 85 procent av bostadens kostnad, resten av pengarna måste komma från annat håll. Ett tips kan då vara att ta ett jobb innan studietiden börjar, för att säkerhetsställa att du kommer ha råd med ditt bolån.
- En del föreningar vill att den som står på lägenheten också ska äga minst 10 procent av den, då det annars kan räknas som att den hyrs ut i andra hand från den som faktiskt tagit lånet och därmed äger den.