Lön Matroser och jungmän m.fl. Arvika

Snittlön Matroser och jungmän m.fl. i Arvika

  • Män 2022: 35100/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 34000/mån

Arvika

Arvika ligger vid sjön Glafsfjorden i västra Värmland och där bor över 14 000 personer. Staden är centralort i Arvika kommun som är Värmlands näst största kommun. Trakten har varit bebodd sedan jägarstenåldern. På 1700-talet valdes Arvika då man ville anlägga en handelsplats i västra Värmland. Den första stadsplanen upprättades 1811 och fram till 1821 kallades köpingen Oscarsstad efter kronprins Oscar. 1911 fick Arvika stadsrättigheter. En viktig händelse var när Säffle kanal stod färdig 1837 som innebar sjöförbindelse med Vänern. Arvika är Sveriges innersta hamn med förbindelse till havet. En annan betydelsefull händelse var när järnvägen på nordvästra stambanan drogs förbi Arvika 1871, vilket ledde till att Arvika blev en blomstrande industristad. Idag är Arvikaverken världens största hjullastartillverkare.

Ett rikt kultur- och fritidsliv

Arvika har ett mycket rikt kulturliv med en lång tradition av konst, konsthantverk och musik. Rackstadmuseet är ett konstnärsmuseum med verk av konstnärerna i Rackstadgruppen som har anknytning till sjön Racken. På torget i Arvika finns den kända skulpturen Fågelmannen av Liss Eriksson. När det gäller musik har staden ett rikt musikliv genom musikhögskolan Ingesund. Det finns också stora möjligheter till sport och friluftsliv med sim- och sport- och ishallar. Det är även nära till naturreservatet Glaskogen med härlig vildmarksnatur.


Information om yrket

En jungman är en titel för en person som arbetar på fartyg inom sjöfart i handelsflottan och är ny i tjänsten inom däcksavdelningen. Efter tre månaders arbetslivserfarenhet som jungman, har man officiellt behörighet. En matros är en mer erfaren sjöman med större ansvarsområde som arbetar till sjöss precis som en jungman.

Arbetsuppgifter

En jungman får i ansvar att sköta fartygets kranar och truckar eller bevakningsuppdrag över lastutrymmen med stöldbegärligt gods. Som jungman är man med vid olika lastningar och lossningar av fartyget. En matros arbetar med att underhålla fartyget i form av reparationer, målning, smörjning eller att hålla rent. Matrosen går också säkerhetsrundor, hanterar trossar och håller utkik från bryggan.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljön för både jungman och matros kan innebära både inomhus- och utomhusarbete. Man får varierande arbetsuppgifter och får träffa mycket människor Då man arbetar mycket ute till sjöss, krävs det att man tål en sjögångar. Goda säkerhetsföreskrifter finns och om de följs får man en trygg arbetsmiljö med mycket varierande och utvecklande uppgifter.

Rulla till toppen