Snittlön Grundutbildade sjuksköterskor i Åstorp
- Män 2023: 44100/mån
- Kvinnor 2023: 42000/mån
- Medel 2023: 42300/mån
Åstorp
Åstorp är en tätort med drygt 10 000 invånare, och är centralort i Åstorps kommun som ligger i nordvästra Skåne.
Näringsliv
I kommunen finns cirka 1000 företag, varav de flesta är specialiserade inom logistik och handel. 72% av de arbetande i Åstorps kommun arbetar inom privat sektor, där Saint-Gobain Ecophon aktiebolag är den största arbetsgivaren. I många år låg livsmedelsindustrin Björnekulla Fruktindustri AB i Åstorp, och utgjorde bygdens stolthet. Den lades ner år 2011 på grund av konkurs. Under tiden som verksamheten var aktiv var Åstorp känt för sin tillverkning av bland annat inlagda grönsaker, och björnar (efter Björnekulla) blev en symbol för orten. Björnar ses än idag som en symbol för Åstorp, och ses runt omkring på orten bland annat i form av statyer.
Åstorp är en järnvägsknut med direkta kommunikationer till bland annat Bjuv, Helsingborg, Ängelholm och Hässleholm. Många pendlar till framför allt Helsingborg för arbete och utbildning.
Nöje
Åstorp kännetecknas av natur och kultur. I kommunen finns många fina miljöer som är perfekta för vandring och annan rekreation. Exempelvis ligger Söderåsens nationalpark i närheten, och Rönne å flyter genom landskapet. Även många sportföreningar har sitt hem i Åstorp. Här ingår Åstorps FF (fotboll), Åstorps BTK (bordtennis), Åstorps IK (ishockey och konståkning) och Björnekulla BK (brottning).
Information om yrket
Grundutbildade sjuksköterskor är sjuksköterskor som har genomfört en treårig sjuksköterskeutbildning. De besitter en bred, generell grundkunskap om sjuksköterskeyrket, och kan välja att arbeta som sjuksköterska eller vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska vid ett universitet.
Arbetsuppgifter
En sjuksköterskas arbetsuppgifter är varierade, men handlar först och främst om omvårdnaden av patienter. Det kan handla om att samtala med patienter och göra bedömningar, till att utföra provtagningar och viss behandling.
Arbetsmiljö
Sjuksköterskor kan arbeta vid ett sjukhus, en vårdavdelning eller vårdcentral. Om den grundutbildade sjuksköterskan arbetar vid en vårdcentral kan de arbeta som distriktssköterska eller mottagningssköterska. De arbetar ofta i ett team med andra sjuksköterskor, läkare och övrig vårdpersonal.
Olika arbetsplatser innebär olika stressnivåer, men det är viktigt att sjuksköterskan kan hantera stress rent generellt.
Arbetstider
Arbetstiderna kan variera beroende på arbetsplats och tjänst. Arbete i skift är mycket vanligt för yrket, vare sig sjuksköterskan är grundutbildad eller har fullföljt en specialistutbildning.