Snittlön Grundskollärare i Borås
- Män 2023: 38200/mån
- Kvinnor 2023: 39100/mån
- Medel 2023: 38900/mån
Borås
Borås är en kommun som ligger i Västra Götalands län. Borås har en yta på 910km² och har just nu en befolkning på 112 178 invånare. Borås stad har jubileum år 2021 då Borås fyller 400 år. Borås kallas numera för Borås Stad och är ett centrum för handel och design. Näringslivsklimatet är väldigt viktigt för stadens utveckling och Borås Stad vill ha bra förutsättningar för att företag ska kunna utvecklas. Borås Stad vill också att nya företag och investerare ska känna att Borås är attraktivt.
Vad kan man göra i Borås?
I Borås finns vandringsleder där man kan upptäcka den fantastiska naturen. Du kan också uppleva street art och konst i världsklass. I Borås kan du även besöka Navet Science Center där du kan få en känsla om hur matte, naturkunskap och mycket mer, fungerar.
Utbildning
Det finns fem gymnasieskolor i Borås med olika inriktningar så valmöjligheterna är stora.
Det finns möjlighet att gå yrkesinriktade utbildningar och högskoleförberedande utbildningar. Det finns även möjligheter till lärlingsutbildningar.
I Borås finns CFL, vilket står för Centrum för flerspråkigt lärande. CFL i Borås Stad har som mål att barn som kommer från andra länder ska kunna börja skolan tre dagar efter att en ansökan har kommit in till CFL.
Information om yrket
En grundskollärare är en lärare som undervisar i årskurs 1-9. I Sverige finns det ett krav på lärarlegitimation, och för att erhålla en lärarlegitimation för grundskolan behöver läraren har läst grundlärarprogrammet på något av landets högskolor eller universitet.
Arbetsuppgifter
En grundskollärare i årskurs 1-3 har en generell behörighet att undervisa i de flesta ämnena, såsom matematik, svenska och engelska. Från och med årskurs 4 är kraven högre på att varje grundskollärare ska undervisa i de ämnen som han eller hon är utbildad i, exempelvis att man är SO-lärare eller lärare i matematik. Grundskolläraren har också ett socialt och fostrande uppdrag, det handlar ofta om att lösa konflikter mellan elever och ha kontakt med föräldrar..
Arbetsmiljö
Lärare har en stor frihet att själva disponera sitt arbete. En lärare har schemalagd undervisningstid samt så kallad förtroendetid. Förtroendetiden innebär att läraren har tid att på egen hand förbereda sin undervisning. Arbetsbördan för lärare är stor, men det kompenseras i viss mån av den mycket goda löneutvecklingen.