Snittlön Civilingenjörsyrken inom maskinteknik i Dalarnas
- Män 2021: 46600/mån
- Kvinnor 2021: 46400/mån
- Medel 2021: 46600/mån
Dalarnas län
Dalarnas län, beläget i mellersta Sverige, är känt för sina djupa skogar, gruvor och höga fjäll.
Största kommun och residensstad är Falun, medan länets största stad är Borlänge.
Länet är ett av de sex län som angränsar till Norge i väst.
Gruv- och metallnäringen har länge varit en central punkt i Dalarnas ekonomi.
Ett tecken på detta är länets gamla namn, vilket fram till årsskiftet 1997 var Kopparbergs län, som i sin tur hänvisar till Stora Kopparberget.
Utöver gruvnäringen är skogsnäringen och turismen viktig i länet.
Sälen och Idre fjäll i norr är populära skidorter, både nationellt och internationellt.
Länet är också hem och födelseplats till världens längsta långlopp på skidor, Vasaloppet.
Information om yrket
Maskinteknik är ett brett ämne som handlar om samspelet mellan material, krafter och rörelser. Maskinteknik handlar bland annat om mekanik, termodynamik, materialkunskap, hållfasthetslära, mekatronik, produktutveckling och aerodynamik. Det är vanligt att civilingenjörer inom maskinteknik även kallas för maskiningenjörer, men det finns många olika titlar beroende på yrkesroll.
Arbetsuppgifter
På grund av sina breda kunskaper arbetar civilingenjörer inom maskinteknik ofta som en länk mellan olika specialiteter. De är med i alla stadier och planerar, utvecklar, producerar och driver tekniska produkter, system och processer. Det är också vanligt att arbeta med kvalitetsteknik, inköp och projektledning.
Arbetsmiljö
En civilingenjör inom maskinteknik har breda kunskaper och kan arbeta på nästan vilket teknikföretag som helst. De är ofta anställda som konsulter som arbetar på projekt hos olika kundföretag. En maskiningenjör är ofta en del av ett större team och arbetar med moderna IT-verktyg. Det är vanligt att jobba i projekt där tiden för att lösa ett uppdrag är begränsad.