Unionen

Unionen är Sveriges största fackförbund för tjänstemän och grundades 2008 genom en sammanslagning av Tjänstemannaförbundet HTF och Sif. De organiserar nu kring 675 000 medlemmar och har sedan starten varit anslutna till TCO.

Facket unionen organiserar alla yrkesgrupper som räknas som tjänstemän på arbetsplatser inom den privata sektorn och välkomnar alla, oavsett lön, befattning eller utbildning. De har medlemmar i företag av alla storlekar, från internationella koncerner till små familjeföretag. Du kan även bli medlem i Unionen om du är egenföretagare eller högskolestudent och det är även många chefer som väljer att bli medlem.

MedlemskapMedlemsavgiftErbjudandeLäs mer
unionenFr 50 kr /mån3 Månader gratis medlemskap Hjälp med löneförhandling InkomstförsäkringTill Unionen
Unionen egenföretagareFr 50 kr /månAffärscoachning Rådgivning FörsäkringarTill Unionen
unionen chefFr 50 kr /månPersonlig chefsrådgivning Inkomstförsäkring ChefscoachingTill Unionen
unionen student100 kronor för hela studietidenLitteraturstipendium Studentförsäkring StudentrabatterTill Unionen

Vad kostar det att vara med i Unionen facket?Här nedanför kan du hitta Unionens priser för medlemskap utefter vilken inkomst per månad du har från din tjänst. Det tillkommer också avgift för a-kassa, denna information hittar du längre ner på sidan.

  • 0 – 12 000 kr – 50 kr/månad
  • 12 001 – 15 000 kr – 100 kr/månad
  • 15 001 – 19 000 kr – 150 kr/månad
  • Över 19 001 kr – 225 kr/månad

Vad jobbar facket Unionen för?

Unionen facket har tre huvudfrågor som facket brinner lite extra för; Att kompetens ger kraft, att skapa fler och bättre jobb och att det ska finnas balans i arbetslivet. En av deras senare satsningar är Flexpension, vilket möjliggör schystare arbetsvillkor för dig som ska gå i pension. 

Huvudfrågor

Med ”kompetens ger kraft” menar man att  medarbetare med rätt kompetens som känner sig trygga i sin kunskap har möjlighet att anpassa sig till ett arbetsliv i ständig förändring. Bra kompetensutveckling är därför något Unionen starkt förespråkar och hjälper sina medlemmar med aktivt.

”Fler och bättre jobb” betyder att man med högre löner, bättre villkor och ökar välfärd skapar företag som är konkurrenskraftiga både lokalt och globalt, vilket i sin tur leder till ekonomisk tillväxt. Därför vill man se mer investeringar i infrastruktur, forskning och i medarbetarna själva.

Facket Unionen vill se mer balans i arbetslivet, särskilt i förhållande till dagens teknik som ofta gör att gränsen mellan arbetslivet och privatlivet suddas ut. Tydliga gränser mellan arbete och fritid minskar stress, och det vill man främja. Detta syns tydligt i deras aktiva krav på näringslivet,  med t.ex Flexpension.

Med dessa spetsfrågor har detta relativt nya fackförbund växt fram i otrolig fart, något som givit förbundet mer kraft att påverka fackligt i viktiga frågor. Som Sveriges största fackförbund, med nästan hälften av alla medlemmar i TCO, Tjänstemännens centralorganisation har man stor möjlighet till att skapa förändring.

Medlemsförmåner

Blir du medlem i facket Unionen har du 675 000 andra medlemmar i ryggen om du behöver stöd på arbetsplatsen, Sveriges största och därmed starkaste fackförbund. Detta stöd får du i form av kollektivavtal, hjälp med förhandlingar, coachning och avtalsgranskning. Skulle du förlora ditt jobb får du som medlem tillgång till deras inkomstförsäkring, vilken höjer taket på din inkomstersättning till hela 60 000 kr i 150 dagar.

Du får även en rad försäkringar för dig och ditt hem, rabatt på utbildningar, samt andra förmåner och rabatter. Arbetslöshetskassan för förbundet heter Unionens a-kassa, och den måste man bli medlem i separat.

Unionens a-kassa

Unionen är inte bara ett fackförbund, utan också en arbetslöshetskassa. Unionens a-kassa har över 530000 medlemmar och en a-kassa avgift på 112kr i månaden (Juli, 2019). Du behöver inte vara medlem i facket Unionen för att bli medlem i unionens a-kassa.

Denna kostnad är samma oavsett om du är student, sjukskriven, arbetar, tar ut föräldrapenning eller har ersättning från Unionen.

Unionen omdöme

Vi på Facket.net har testat Unionen under några år och upplever att allt har fungerat bra. Vi har fått den hjälp vi behövt när vi kontaktat Unionen och inga konstigheter har dykt upp. Även kollegor och anhöriga som vi talat med har enbart haft gott att säga om Unionen. Att detta fackförbund är Sveriges största märker man tydligt då Unionen är ett fack som är modernt och ger full service till dig som medlem.

Kika in på Unionen.se och se om det är något för dig.

Unionen kontakt

Behöver komma i kontakt med Unionen på den ort du bor. Då kan du besöka Unionens sida med kontaktuppgifter till alla kontor och regioner i Sverige.

Unionen har just nu kontor på 36 platser i Sverige, notera att vissa av fackets kontor har oregelbundna öppettider och bör därför kontaktas i förväg. Kontaktinformation som mail, besöksadress och telefonnummer kan du hitta på deras hemsida.Rulla till toppen