Lön Ekonomiassistenter m.fl. Ekerö

Snittlön Ekonomiassistenter m.fl. i Ekerö

  • Män 2022: 35500/mån
  • Kvinnor 2022: 34000/mån
  • Medel 2022: 34300/mån

Ekerö

Ekerö kommun är belägen i Stockholms län och ser en stadigt växande befolkning tack vare närheten till Stockholms centrala delar där många arbetar eller studerar. Andelen högutbildade i kommunen är 31,3 % vilket är högre än snittet i landet (27 %). Det kan ligga till grund för den sjundeplats som kommunen innehar avseende högsta medianinkomst per capita.

Företagen i kommunen är många, cirka 3 700, men ökar också med över 200 per år. De flesta av dessa mår bra vilket gör att man ser få konkurser. En anledning kan vara att många av företagen är små, 90 % har mellan noll och fyra anställda.

Det finns en hel del att se och göra i kommunen. Bland annat kan man besöka de två världsarven Drottningholm och Birka, gå många mil längs de vackra vandringslederna, åka slalom i Ekebyhovsbacken eller, om det är en god vinter, åka skridskor på Mälaren.

Ekerö erbjuder mängder av boendemöjligheter oavsett om du vill bo i lägenhet eller hus, stadsnära eller på landet. Vattnet lockar många och det har bidragit till flertalet nya vattennära bostadsområden. Många unga flyr dock kommunen. Fler än var tredje person i åldersspannet 20-24 år väljer att lämna Ekerö (2018). Generellt flyttar denna grupp till Stockholm, Solna och Sundbyberg och en bidragande orsak kan vara infrastrukturen, att det är långt att pendla till universiteten och högskolorna inne i Stockholm.


Ekonomiassistent lön

Information om vår statistik

Lönestatistiken ovan är hämtad från Statistiska centralbyrån (SCB) och avser statistik som är hämtad från 2019. Statistiken hämtas från inskickade deklarationer.

Lön ekonomiassistent 2020

Lönestatistiken hämtas från deklarationer som skickas in i maj. Du kan därför inte se statistik för inkomståret 2020 än. Vi presenterar lönerna för ekonomiassistenter år 2020 så snart den finns tillgänglig.

Arbetsuppgifter ekonomiassistent

En ekonomiassistent assisterar vanligtvis andra personer som det framgår av namnet. Det kan vara en avdelning, en chef eller en eller flera personer. Men jobbet kan även innebära att du har ansvar för egna projekt och arbetsuppgifter. Vilka arbetsuppgifter du har beror på din arbetsplats och din kompetens. De vanligaste är bokföring, löneadministration, administration av anställningar, skattefrågor och olika beräkningar och siffror. Hur omfattade dina uppgifter är beror till stor del på storleken på arbetsplatsen. På vissa ställen består arbetet endast av bokföring, på andra kan dina uppgifter bestå av lite av varje.

Utbildning för att bli ekonomiassistent

Tidigare var det vanligt att en gymnasieexamen i ekonomi räckte för att arbeta som ekonomiassistent. Det har dock ändrats och idag är det vanligt att arbeta som ekonomiassistent som ett första jobb efter en yrkeshögskoleutbildning eller högskoleutbildning. Det finns många olika utbildningar att välja mellan som kan leda till ett arbete som ekonomiassistent.

Vad är en normal lön för en ekonomiassistent?

Den gröna kurvan ovan visar statistiken för den genomsnittliga lönenivån som ekonomiassistent. Vilken lön du får påverkas av din utbildning, din erfarenhet, vilket företag du arbetar för, vart i landet du arbetar, och så vidare. Att arbeta i storstadsregionerna och inom den privata sektorn ger generellt en högre lön.

Framtidsutsikter för ekonomiassistenter

Arbetsförmedlingen gör prognoser på olika yrken. För ekonomiassistenter är prognosen att det både på kort och lång sikt kommer att råda hård konkurrens om tjänsterna.

Vad kan jag göra för att öka min lön och min konkurrenskraft som ekonomiassistent?

Att ha goda kunskaper i de dataprogram som används vid till exempel löneutbetalningar och bokföring är av största vikt. Ju fler program du kan desto bättre. Goda språkkunskaper är alltid bra. Din konkurrenskraft ökar om du har en utbildning inom personal- och HR-frågor, i beteendevetenskap eller liknande. Om du vill ta ett större ansvar på din nuvarande arbetsplats kan du gå en ledarskapsutbildning.

Semesterersättning

Enligt semesterlagen har du rätt till 12% av din årslön som semesterlön. Om din arbetsplats har kollektivavtal kan din semesterlön vara högre.

Övertidsersättning

Övertidsersättning regleras i ditt kollektivavtal och innebär vanligtvis att du får 1,5 eller 2 gånger din timlön för de timmar du har blivit beordrad att arbeta utöver dina ordinarie timmar. Övertidsersättningen är inte lagstadgad utan regleras som sagt i ditt kollektivavtal. Om din arbetsplats saknar kollektivavtal ska du se till att din rätt till övertidsersättning skrivs in i ditt anställningsavtal. Det är även möjligt att avtala bort sin övertidsersättning mot fem extra semesterdagar eller något liknande.

Fackförbund för ekonomiassistenter

Det finns ett flertal fackförbund du kan vara ansluten till som ekonomiassistent. Några av dessa är:

  • Akavia
  • Akademikerförbundet
  • Finansförbundet
  • ST
  • Unionen
  • Vision
Rulla till toppen